Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

29.01.2015 17:43:30
Erwin

Vandaag dauwpunt toegevoegd aan ‘Overzicht laatste 42 uur

Dauwpunt in [°C] wordt gebruikt om de vorming van dauw, mist en vorst te voorspellen.
Het dauwpunt is de temperatuur tot waarop de lucht moet worden afgekoeld om verzadigd te raken met waterdamp. Of anders: de omgevingstemperatuur waarbij de lucht op dat moment niet meer vocht kan opnemen wordt het dauwpunt genoemd. Bij verdere afkoeling treedt condensatie op. In de buitenlucht kan dit gebeuren in de vorm van dauw, of afzetting van vocht (condensatie) op voorwerpen, of als het dauwpunt onder het vriespunt ligt, als rijp.

Dauwpunt en bevriezing van wegdek:
In de winter koelt de luchttemperatuur en ook de wegdektemperatuur af naar waarden onder het vriespunt, het wegdek is echter kurkdroog dus het is niet glad buiten. Als in deze situatie het dauwpunt onder de wegdektemperatuur ligt, is er niets aan de hand. Ligt het dauwpunt echter boven de wegdektemperatuur dan treedt in een klein luchtlaagje net boven het wegdek condensatie op.
Het wegdek raakt dus geleidelijk vochtig maar is niet gelijk glad want het kost enige tijd voordat er genoeg vocht is geproduceerd om gladheid te krijgen. Men spreekt dan van aanvriezende mist.
Van belang is hoe groot het verschil is tussen het dauwpunt en de wegdektemperatuur (onder het vriespunt). Hoe groter dit verschil des te meer condensatie en dus hoe sneller het glad wordt.
Wat vaak in de praktijk gebeurd is dat aan het begin van de avond de wegdektemperatuur onder het dauwpunt terechtkomt en begint er condensatie op te treden. Na enkele uren kan dan vervolgens gladheid ontstaan als er genoeg condensatie heeft plaatsgevonden.

Wat verteld het dauwpunt ons nog meer ?
Hoge dauwpunt geeft hoog gehalte aan waterdamp; laag dauwpunt geeft aan lage gehalte aan waterdamp.
Mistvorming is waarschijnlijk wanneer de avondtemperatuur dicht bij het dauwpunt ligt.
Het dauwpunt is gelijk aan de luchttemperatuur als de vochtigheid gelijk is aan 100%.
Bij een dauwpunt hoger dan 15 °C is de luchtvochtigheid al zo hoog dat verdamping niet zo gemakkelijk meer gaat. Het lichaam koelt dan moeilijker af, waardoor het weer als warm en vooral ook als drukkend en benauwd wordt ervaren.
Een hoog dauwpunt zorgt voor een grotere kans op onweersbuien
Een erg laag dauwpunt wordt eveneens als hinderlijk ervaren. Het weer is dan extreem droog, waardoor de huid snel uitdroogt.
Aan de hand van de buitentemperatuur en het dauwpunt kan de ondergrens van de wolken berekend worden: Wolkhoogte=125*(Temperatuur-Dauwpunt) [m]



  
 



Banner

Bezoekers

We hebben 111 gasten online