Teken: Teken vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Teken zijn nauw verwant aan de mijten. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren: ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen, verschillende zoogdieren waaronder de mens.
Teken, niet groter dan 3mm, komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen en zijn het hele jaar actief. Teken worden actief wanneer het zeven graden of warmer is. Het hooft bijtseizoen is van maart tot en met oktober.
Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van pathogenen. De bekendste Europese teek, die tevens een overbrenger is van Lymeziekte en FSME, is de schapenteek.
Bij de mens zijn de lievelingsplekjes van de teek om zich in vast te bijten: de Liezen, Knieholtes, oksels, bilspleet, randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens. 1 op de 5 teken is besmet met de ziekte van Lyme daarom dient een teek zo snel mogelijk verwijdert te worden.
Meer informatie zie: stopdeteek.nl
|