Overzicht warmtesom 1894 t/m heden
Onderstaande overzicht geeft de warmtesom weer. De grijze lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar.
De warmtesom is een goede maat voor het karakter van de zomer in het tijdvak van 1 mei tot en met 30 september. De warmtesom dekt echter ook volledig de lading daar waar het gaat om het bepalen van de hoeveelheid warmte in een zomer. Bij de warmtesom sommeert men voor het zomerseizoen van 1 mei tot en met 30 september per etmaal de maximum- en minimumtemperaturen voor zover die boven de 20 graden liggen. De grens van 20 graden is genomen omdat 20 graden aangeduid wordt als een “warme dag”.
Wekelijks worden de gegevens geactualiseerd. De legenda geeft het gemiddelde weer van alle jaren.
Overzicht vorstsom 1894 t/m heden
Onderstaande overzicht geeft de vorstsom weer. De grijze lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar.
De vorstsom wordt toegepast om nauwkeuriger, dan het Helmanngetal, te bepalen hoeveel vorst een winter in het tijdvak van 1 november tot en met 31 maart oplevert. Niet alleen de link met het Hellmanngetal blijft behouden, maar tegelijkertijd wordt er een veel grotere gradatie verkregen, waarbij ook zachte winters nog redelijk weten te scoren. Men telt simpelweg alle negatieve minimumtemperaturen bij elkaar op, met weglating van het minteken. Ligt ook de maximumtemperatuur onder nul, dan wordt deze waarde er ook bij opgeteld. Een vorstdag met -4 om +3 graden scoort dus 4 punten, een ijsdag met -7 om -2 graden, 9 punten.
Wekelijks worden de gegevens geactualiseerd. De legenda geeft het gemiddelde weer van alle jaren. De donkerblauwe lijn bevat de periode november - december, de lichtblauwe lijn de periode januari - maart.
|