Overzicht Kerstmis 1901 t/m heden
Koudst was het |
-15.2 oC in 26-12-1961 |
Zonnigst was het |
7.2 uur in 26-12-1976 |
Warmst was het |
13.9 oC in 26-12-2015 |
Nats was het |
29.5 mm in 25-12-1915 |
Informatie over wittekerst kunt u hier vinden.
Onderstaande overzicht geeft het weersverloop voor de Kerstmisdagen weer. De grijze lijn geeft voor de temperatuurverloop het voortschrijdend gemiddelde (V.G.) van 10 jaar. In de legenda wordt het gemiddelde weergegeven van alle jaren.
Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus-Christus gevierd. De evangeliën van Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Bethlehem.
Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het Oosters christendom gevierd op 25 december. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd.
Het feest is in grote delen van de Westerse wereld in hoge mate geseculariseerd en veel elementen in de wijze waarop men Kerstmis viert gaan terug op voorchristelijke en Germaanse tradities. De Germanen vierden rond Midwinter (21 december) reeds midwinter- of joelfeesten (winterzonnewende) waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op vandaag jul. In de vierde eeuw zorgden keizer Constantijn de Grote en de bisschoppen van de uit vervolging bevrijde vroege Kerk ervoor dat Kerstmis op 25 december zou worden gevierd. Op deze datum werd rond de Middellandse Zee tot dan toe de zonnegod vereerd. Omdat Jezus het Licht van de Wereld genoemd werd, zou Constantijn I, volgens bepaalde auteurs, hebben besloten dat de geboorte van Christus op deze dag gevierd zou moeten worden. Bovendien, en dit feit is invloedrijker geweest bij de opkomst van de viering van de geboorte van Christus als Kerstmis, waren de dagen rond 25 december reeds de vrije feestdagen der saturnaliën.
Typische kerstversieringen zijn de kerstster, Kerststal en de kerstboom. Een bezoek aan een kerstmarkt wordt vaak gedaan om in een soort kerststemming te komen. Zowel in Nederland als in Duitsland worden er vele georganiseerd. Rond Kerstmis brengen veel mensen een bezoek aan hun ouders, het is een geliefde familiegebeurtenis. Ook populair zijn kerstborrels en kerstconcerten.
|