Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Schaatsen
Snel naar

Deze pagina geeft extra informatie over de ijsverwachting voor de schaatsliefhebbers.
Vanaf ca 7 cm is het natuurijs dik genoeg voor de eerste schaatsers, vanaf 12 cm kunnen KNSB toertochten plaatsvinden. Uiteraard dient u altijd eerst goed te controleren of de lokale omstandigheden veilig zijn voor u het ijs betreedt.
Vuistregel voor de groei van ijs is een aangroei van een centimeter per dag bij een minimumtemperatuur van -5 graden. Is het kouder, dan gaat het harder. Elke graad vorst erbij levert een centimeter extra op. Zodra de ijsdikte 6 a 7 centimeter bedraagt, neemt de ijsvorming af. Maar na een langdurige, strenge vorstperiode kan bevroren water veranderen in een ijsvloer met een dikte van tientallen centimeters.

Op de ijsbaan in Haaksbergen kun je na een nacht of drie van 6 a 7 graden vorst al schaatsen, ijsdikte is dan 3cm of meer, mits de bodemtemperatuur niet te hoog is, er geen sneeuw ligt of valt en het overdag rond de nul graden over lager blijft. De bodemtemperatuur moet voldoende laag zijn anders kan namelijk het ijs van onderaf weer gaan dooien.

Klik hier voor overzicht schaatsen op natuurijs

 

Verwachte ijsgroei en kans op vorst en sneeuw voor Oost-Nederland

IJsgroei regio Oost Nederland IJsgroei regio Zuidoost Nederland
Kans op vorst en ijsgroei regio Oost Nederland Kans op vorst en ijsgroei regio Zuidoost Nederland
Sneeuwverwachting regio Oost Nederland Sneeuwverwachting regio Zuidoost Nederland

Bron: Winterplaza

Verwachte ijsdikte/watertemperatuur voor Midden-Nederland

Bron: KNMI

Het is niet gemakkelijk om nauwkeurig de groei van ijs te berekenen. Sinds 1982 voorspelt het KNMI de ijsgroei met een computermodel dat redelijk goed voldoet. Bovenstaande grafieken geven een ijs- en temperatuurverwachting van de komende dagen voor Midden-Nederland. Hiermee kunt u zien wat de ijsdikte kan worden om bijvoorbeeld te kunnen schaatsen. Het ijsgroeimodel berekent de watertemperatuur of (als de temperatuur onder nul komt) de ijsdikte, van een laag stilstaand water van twee meter diep in Midden-Nederland, in centimeters (1e grafiek). De schaalverdeling op de verticale as van deze grafiek stelt bij positieve waarden de watertemperatuur voor, en bij negatieve waarden de ijsdikte.
Ligt de blauwe lijn, in de deze grafiek, boven 0 dan is er eigenlijk geen ijs meer.

Het ijsgroeimodel houdt rekening met de invloed van de temperatuur op de lange termijn (2e grafiek) en met de afkoeling door de wind, verdamping en sneeuwbedekking. Al deze effecten worden in de ijsgroei berekeningen meegenomen. Een lastigheid in dit ijsgroeimodel, is dat de ijsdikte aan het begin van de periode niet wordt verkregen uit waarnemingen, maar uit de berekende ijsdikte uit eerdere 'runs' van het model. Hierdoor kan bij perioden van langdurig berekend ijs, een fout groeien in deze initialisatie van ijsdikte. De berekening is geldig voor ondiep water in Midden-Nederland, maar ook daarvoor verschillen de omstandigheden sterk, vandaar dat de berekende ijsdikte soms aardig kan afwijken van de werkelijke waarde op een specifieke locatie.

Bij de berekening worden 50 scenario’s doorgerekend (de groene lijntjes). Men start dus 50 keer met een ander uitgangpunt. Dit resulteert 50 keer in een andere ijsverwachting. Het gemiddelde van deze 50 verwachtingen is de blauwe lijn. Hoe dichter de groene lijntjes tegen elkaar aan liggen hoe betrouwbaarder de lange termijn is. Zo worden waarschijnlijkheidsverwachtingen gemaakt voor de ijsgroei in de komende dagen.

Meer informatie over IJS vindt u hier

Schaatsweercijfers voor de komende dagen.

Schaatsen is onze nationale volkssport. Het gebeurt niet vaak, maar als het kan, breekt acuut de passie los en trekken we massaal richting het ijs. Schaatsen is het leukst met een flets zonnetje aan de hemel en weinig wind en natuurlijk met de temperatuur op of liefst onder nul. Met het schaatsweercijfer zijn deze en andere weersfactoren gecombineerd tot één overzichtelijk rapportcijfer.

Bron: weeronline.nl

 
Banner

Bezoekers

We hebben 66 gasten online