Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

21.07.2013 14:05:27
Erwin

Zaterdagavond 20 juli 2013 meegevaren met een luchtballon van de familie Achterberg. Een ballonvaarder uit Haaksbergen
Vertrek om 20:00 vanaf sporthal de Els. Geland in Lochem achter de Lochemse berg. Temperatuur rond de 23 graden met een luchtvochtigheid van 60% op 1.5m hoogte.
Het was uitstekend vaar weer met een boven gemiddelde heldere lucht. Je kon de vele windmolens in Duitsland zien liggen alsmede een beginstuk van het IJsselmeer. Door het helder weer genoten van prachtig mooie vergezichten.
Er was sprake van een noordwestelijke stroming met op 1000m hoogte een subsidentie-inversie en duidelijk zichtbaar.

Subsidentie inversie:
Subsidentie is een grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied. Bij subsidentie treedt adiabatische verwarming op en daalt de relatieve luchtvochtigheid. Hierdoor is dit hogedrukgebied vaak wolkenloos. Subsidentie is het tegenovergestelde van convectie, een stijgende luchtbeweging.
Door de adiabatische aanwarming kan de lucht op hogere niveaus warmer worden dan de lucht direct daaronder, zodat een inversie ontstaat. Dus bij deze inversielaag is de lucht daarboven warmer dan de lucht direct daaronder. Wanneer het hogedrukgebied, waarin dit proces plaatsvindt, langdurig op zijn plaats blijft, zal de subsidentie doorgaan en zal dus ook de subsidentie-inversie steeds dichter bij het aardoppervlak komen. Omdat er bij een inversie geen uitwisseling meer is tussen de luchtlagen aan de onder- en bovenkant ervan, zullen vocht en stof in de onderste luchtlagen als het ware gevangen zitten. Subsidentie-inversies kunnen dan ook aanleiding geven tot ernstige luchtvervuiling en smog. Dat is vooral het geval in de winter, wanneer lucht dicht bij het aardoppervlak koud is. In sommige gevallen kan de subsidentie-inversie zelfs het aardoppervlak bereiken. De temperaturen stijgen dan plotseling, soms wel met 5 à 10°C, zonder dat daartoe een aanleiding aanwezig lijkt te zijn.

We zijn door deze inversie laag heen gevaren en je kon duidelijk de temperatuur verschillen merken.
Onder deze inversie laag was het helder met een windsnelheid van rond de 20 km/uur. Boven deze inversie was het ook helder maar waaide het iets harder, 40 km/uur. In deze laag was het een beetje heiig. Ook weer en prachtig gezicht trouwens.

Wat opviel was dat het ongeveer 20seconden duurt voordat de ballon reageert op een warmte gift van de branders.
Wil je stijgen dan dien je daar goed rekening mee te houden.

Het werd een onvergetelijke dag.



  
 



Banner

Bezoekers

We hebben 94 gasten online