14.10.2010 15:45:16 |
|
Erwin |
De temperatuur wordt ook gemeten op een hoogte van tien centimeter boven kort geknipt gras. Wanneer de temperatuur op deze hoogte tot onder het vriespunt daalt, wordt dat in de weersverwachting aangekondigd als "vorst aan de grond". Dit staat ook wel bekend als nachtvorst, de term die daar vroeger voor werd gebruikt.
Bij heldere nachten met weinig wind kan de zogenaamde grastemperatuur drie à vier graden lager zijn dan de temperatuur op anderhalve meter hoogte. Vlak boven de grond kan het temperatuurverloop dus geheel anders zijn dan op 1.5m hoogte.
Bij daglicht warmt de zon eerst de aarde op; de aarde verwarmt daarna de lucht. 's Nachts is de situatie omgekeerd: de aarde verliest door uitstraling eerder zijn warmte dan de lucht. Met andere woorden: onder normale omstandigheden is de bodemtemperatuur overdag hoger dan de luchttemperatuur, 's nachts is de bodemtemperatuur lager dan de luchttemperatuur.
Bij vorst aan de grond bevriest de in de lucht aanwezige waterdamp. De bevroren druppeltjes zijn als een witte aanslag (rijp) te zien op het gras, lage struiken, de bovenkant van houten hekwerken of daken en ruiten van auto's.
Voorwerpen op het aardoppervlak en ook bomen, struiken, bladeren en grassprietjes zenden voortdurend straling uit en verliezen onder die koude omstandigheden snel warmte.
Voor de land- en tuinbouw is het zeer belangrijk te weten of de temperatuur bij het aardoppervlak onder nul kan komen. Door tijdig maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld beregening, kan veel schade aan gewassen worden voorkomen. Vooral voor gewassen die net in bloei staan, kan de vorst funest zijn.
Voor natuurijsschaatsers is het interessant om te weten hoe hard het 's nachts aan de grond heeft gevroren.
Of het vlak bij de grond ook werkelijk tot vorst komt, hangt behalve van de weersomstandigheden af van verschillende factoren. Voor de wind beschutte plaatsen zijn er in het algemeen het gevoeligst voor, maar ook van belang zijn bodemgesteldheid, begroeiing en hoogteverschillen. Fruittelers ondervinden in de dalen van Zuid-Limburg bijvoorbeeld meer last van vorst dan de grond op de plateaus.
Vandaag aan de 42 uur overzicht de grastemperatuur toegevoegd. De groene lijn geeft de temperatuur 10 cm boven het gras weer. De grastemperatuur, of te wel de temperatuur op klomphoogte, was al eerder toegevoegd aan de hoofdpagina.
Meer informatie over de toegepast meetsensor vindt u in het forum.
De 42 uur overzicht kunt u hier vinden