27.07.2010 16:56:25 |
|
Erwin |
Door het aanhoudende zomerweer met veel zon en hitte kan de verdamping groot zijn en kunnen de droogteproblemen steeds ernstiger vormen aannemen. De droogtesituatie kunt u terugvinden met het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort.
Vandaag is het Neerslagtekort voor Haaksbergen toegevoegd aan de hoofdpagina en kunt u vinden onder de “Maximum zonkracht”.
Weergegeven voor het groeiseizoen (1 april t/m 31 september). en voor het gehele jaar. Neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping (hoeveel vocht verdwijnt er) en wordt gebruikt als maat voor droogte. Een positief getal is neerslagoverschot, een negatief getal is neerslagtekort.
Hoe wordt het neerslagtekort berekend ?
Het potentiële neerslagtekort is op zich vrij eenvoudig te bepalen. Het is de som van de neerslag (positief) en de potentiële verdamping (negatief) gedurende het groeiseizoen (meestal 1 april t/m 31 september).
Als neerslag wordt genomen de gemeten dagelijkse hoeveelheid van weerstation Haaksbergen.
De potentiële verdamping is lastiger; deze wordt door de KNMI bepaald vanuit de dagsom van globale straling volgens de Makkink-methode (Som van de referentie gewasverdamping). Dagelijkse hoeveelheid zonnestraling, wind en temperatuur bepalen in hoge mate de grootte van de verdamping.
Als dagelijkse potentiële verdamping parameter is genomen de potentiële verdamping bepaald door het nabijgelegen KNMI-station: Twente, locatie Enschede. Mijn dank gaat uit aan de KNMI voor het beschikbaar stellen van deze potentiële verdamping (EV24) parameter.
Het jaar 1976 heeft het record met een maximaal neerslagtekort van ongeveer 360 millimeter en wordt, in de top 5, gevolgd door 1959, 1947, 1911 en 1921. Met ongeveer 230 millimeter komt 2003 op de zevende plek. Waargenomen landelijk gemiddelde over 13 KNMI stations.
Meer informatie over neerslagtekort vindt u hier.