Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen over het weer in Haaksbergen en aanpassingen van deze website.
Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Er word de lezers een mogelijkheid geboden om reacties onder de berichten te plaatsen.
Klik altijd op de koptekst. Het kan zijn dan een bericht langer is dan wordt weergegeven.

24.05.2010 19:13:37
Erwin

 

In mei 2010 hebben we in Haaksbergen ook last van een rupsenplaag. Vooral eikenbomen worden kaalgevreten door rupsen van meerdere soorten nachtvlinders voornamelijk die van de kleine en grote wintervlinder. Dit is onder anderen ook te zien aan de eikenbomen langs de Eibergsestraat en Huttenweg. Fiets je door het buitengebied van Haaksbergen, zoals zo velen dat deden dit pinksterweekeinde, dan kon je de rupsen zien hangen aan de spinsels en was het ontwijken van de rupsen, tijdens het fietsen, een hele toer.

Er zijn opvallend veel rupsen omdat de nachtvlinders de vorige zomer heel goed hebben doorstaan. Het rupsje wat straks de kleine wintervlinder wordt, eet vooral eikenblad, maar als het echt honger heeft kruipt het ook op andere bomen. Bij fruittelers is de Grote Wintervlinder echter niet geliefd. De rupsen van deze soort voeden zich met bladeren van loofbomen, zoals fruitbomen. Daarin tegen eet de rups ook het blad van andere bomen zoals populieren, iepen, esdoorns, beuken, berken, els ribes en Meidoorn.
In 1996, 2008 en 2009 waren er ook al landelijk op diverse plekken plagen. Daardoor ziet het er in veel bossen winters uit. Na half juni gaan de rupsen zich verpoppen en krijgen de meeste aangevreten bomen opnieuw blad.
Eikenbomen worden door de jarenlange rupsenplaag kwetsbaarder voor insecten als de eikenprachtkever, die schadelijk zijn. Eiken die nu worden kaalgevreten, krijgen in het najaar geen eikels.

Wie de laatste dagen een bezoekje heeft gebracht aan het bosgebied rondom Haaksbergen kan het onmogelijk zijn ontgaan. Je kunt geen stap in het bos zetten of je zit eronder. Rupsen. Kleine groene en soms bruine rupsen die als een soort kerstversiering aan lange draadjes, vergelijkbaar met spinrag uit de bomen, naar beneden bungelen. Op zoek naar een landing op het blad van een boom, het liefst op een eikenblaadje. Wanneer het niet al te hard waait in het bos hoor je overal om je heen zacht geknaag. Het is het geluid van de vele rupsjes die het bos in hoog tempo van hun blad ontdoen.

Welke oorzaak ligt hier aan ten grondslag misschien de klimaatsverandering ?
In ons land hebben we vaak kwakkelwinters. Dan weer vorst, dan weer zachter weer. Bij zacht weer en zon komen de eitjes uit. Het weer heeft een grote invloed op deze beestjes en dus ook op de populatie. Nu is het zo dat het de afgelopen winter lang koud is geweest en dat de winter een redelijk stabiel verloop kende. Er zijn dus weinig eitjes uitgekomen en gestorven. Gaandeweg mei werd het ineens warm en bleef het warm en erg zonnig. De natuur ontplofte en de eitjes kwamen allemaal tegelijk uit. Dat samen met het uitlopen van de bomen. Er is dus voeding in overvloed. Het is een paradijs voor de rupsen maar ook voor de koolmees en pimpelmees die zich weer tegoed doen aan de rupsen.

Kaal gevreten bomen langs de Eibergsestraat.



  
 



Banner

Bezoekers

We hebben 108 gasten online