Schaatsen op de bergingsvijver
Haaksbergen 21 februari 1986
Schaatsles en afvalrace op de bergingsvijver. Dankzij de goede ijsperiode kan de ijsvereniging Haaksbergen flink wat activiteiten voor de Haaksbergernaren ontwikkelen. Zaterdag bijvoorbeeld worden ’s morgens op de bergingsvijver aan de Scholtenhagenweg een korte baanwedstrijd en een afvalrace gehouden. ’s Middags is er schaatsles voor iedereen.
De leden van de ijsclub zijn overigens flink in de weer om de baan in optimale conditie te houden. Als de schaatsers ’s avonds naar huis zijn vertrokken, gaan vrijwilligers van de ijsvereniging de baan op met emmers warm water en een soort grote dweilen. De scheuren worden gedicht en de baan wordt glad gedweild. Heel wat werk, maar we hebben het er graag voor over, aldus Holtslag.
Winters plaatje
Haaksbergen 26 februari 1986
De winter weet nog van geen wijken. Mag het overdag wel redelijk zijn, ’s nachts vriest het nog behoorlijk (-12.1 ºC klomphoogte zelfs –13.4 ºC) op 22 februari werd de laagste temperatuur genoteerd van –16.4 ºC en op klomphoogte –18.8 ºC . In het afgelopen weekend viel er hier en daar sneeuw, wat bijgaand winterse plaatje uit de omgeving van Haaksbergen opleverde. Veel mensen vinden het zo langzamerhand wel moot geweest, maar de echte schaatsliefhebber zal zeker vandaag nog kunnen genieten al zitten de meeste liefhebbers lekker warm voor de buis naar de verrichtingen van de Elfstedenrijders te kijken.
Aanzienlijke schade door opdooi
Haaksbergen 11 maart 1986
De gevolgen van de afgelopen vorstperiode zullen de gemeente Haaksbergen voor flinke financiële uitgaven stellen. Hoewel de dienst gemeentewerken nog geen overzicht heeft van de consequenties die de afgelopen week al aan de diverse centrumstraten is toegebracht, wordt nu al gesproken over „een aanzienlijke schade”. De laatste dagen is wel geprobeerd een inzicht te krijgen in de negatieve ontwikkelingen, maar daarmee werd al weer snel gestopt. Vrijwel alle straten hebben wel op de een of andere wijze geleden.
Het meest voorkomende euvel is momenteel dat vooral in de klinkerstraten de stenen naar boven worden gedrukt door de ontdooiende en dus uitzettende grond. Maar op andere plaatsen, onder andere de Werfheegde, vallen ook spontaan gaten in het wegdek. Op talrijke plaatsen zijn inmiddels al wat noodreparaties verricht, maar het einde daarvan is nog niet in zicht. De gemeente heeft al weer enkele dagen de waarschuwingsborden met de kreet ‘Opdooi’ langs de belangrijkste centrumstraten geplaatst. Dit vooral om de automobilisten te waarschuwen het erg kalm aan te doen. Als straks de vorst helemaal uit de grond is kunnen we met definitieve herstelwerkzaamheden beginnen.
Over de financiële consequenties kan de gemeente nu nog niets zeggen. Niet uitgesloten wordt echter dat er opnieuw voor enkele honderdduizenden guldens schade is ontstaan. Ook vorig jaar ontstond na de vorstperiode door opdooi een schade in die orde van grootte. Er kan inmiddels al wel worden vastgesteld dat op de plaatsen die sinds vorig jaar niet afdoende gerepareerd zijn nu een veel grotere schade is ontstaan. De vorst heeft er ook toe geleid dat de herbestratingswerkzaamheden in Julianastraat en Spanbeddestraat ruime vertraging hebben opgelopen. Ook voor deze beide straten is het noodzakelijk dat eerst alle vorst verdwenen is, voordat met het werk opnieuw kan worden begonnen. Maar ook de herbestrating van een deel van de Lansinkstraat, tussen de Eibergsestraat en Het Meuken, wacht daarop.
Haaksbergen 6 mei 1986
De radio actieve besmetting van grote gebieden in West-Europa als gevolg van de kernramp in het Russische Tsjernobyl op 1 mei blijft de gemoederen bezig houden. De regering heeft een pakket aan maatregelen genomen doordat de problemen, voor wat de radio actieve besmetting betreft, thans als gevolg van de regenval van de afgelopen dagen voornamelijk op de grond liggen. De stand van zaken voor deze regio op dit moment is aldus:
- Ladingen van alle vrachtwagens uit de Oostbloklanden worden gecontroleerd.
- Er is een weideverbod voor melkgevende koeien
- Er zijn geen verhoogde concentraties radio activiteit gemeten bij waterleiding bedrijven
- Gemaaid gras door de boeren kan beter op het land blijven liggen cq. inkuilen waardoor het zijn radio activiteit kan verliezen
- Eigenaars van groente tuinen wordt aangeraden vroege spinzie in te vriezen waardoor het zijn radio activiteit kan verliezen
- Mensen die over een regenton beschikken wordt afgeraden om het hierin aanwezige regenwater te gebruiken voor het begieten van groenten, planten en/of bloemen
Haaksbergen 16 juni 1986
Het is 3 uur na de middag dat de lucht wonderlijk en angstaanjagend om te zien de westelijke hemel, gele, grauwe zwarte en blauwen wolken door elkaar draaien. De wind steekt op en het wordt steeds donkerder, het begint te regenen, steeds harder en harder, het wordt een ware wolkbreuk, afgewisseld met hagel en stenen tot een doorsnede van 3 cm.
Om 6 uur na de middag wordt de balans opgemaakt. De Bolscherbeek is een woeste stroom geworden. De bedrijven rondom deze beek kunnen maar nauwelijks gevrijwaard worden van instromend water, door zanddammen op te werpen. Hosper heeft 30 cm water op de deel staan, de brandweer heeft 1,5 uur nodig om het water weg te pompen. Stukkert moet pallets in de schaapstal leggen, zodat deze nog droog kunnen liggen. Op sommige plaatsen zijn kinderen met rubberbootjes op ondergelopen weilanden aan het varen. Ook de hagel heeft zijn geëist, de mais heeft flink geleden en vooral ook de groente heeft zwaar geleden. Doodgehagelde vogels werden her en der gevonden.
Watersnood in de Hoeve
Haaksbergen 18 juni 1986
De wolkbreuk die gisteravond Haaksbergen teisterde heeft voor heel wat overlast gezorgd. Zelfs vanmorgen waren de sporen hier en daar nog duidelijk zichtbaar. In een weiland in St. Isidorushoeve stonden koeien nog bijna tot aan de knieën in het water. In het centrum werkten medewerkers van de dienst gemeentewerken, die gisteravond ook nog laat aan herstelwerkzaamheden bezig waren, al weer vanaf half zeven aan het schoonmaken van straten en wegen. De wolkbreuk, met even hagelkorrels van meer dan een centimeter doorsnee, leverde gisteren in de twee buien exact 63 mm regen per vierkante centimeter op. De eerste keer, rond vier uur, bracht dat 15mm op, aan het begin van de avond in iets meer dan een uur 48 mm. Een gigantische hoeveelheid water, dat nergens adequaat afgevoerd kon worden.
In de wijk ’t Wolferink en met name in de buurt van de Watersteeg was dat zeer goed merkbaar. De waterstand liep daar in korte tijd ongeveer een meter op. De automatische stuw in de sloot langs de Goorsestraat kon de zondvloed in het geheel niet aan. Alle langsliggende tuinen zijn grotendeels door het water geruïneerd. Spoorbielsen en allerlei andersoortig houtmateriaal dat in de tuinen verwerkt was dreven vanmorgen nog overal op het water.
Volgens de politie waren de meldingen niet meer bij te houden en werd er de prioriteit gelegd op verkeersregulerende maatregelen. Die bestond voornamelijk in het afsluiten van enkele ondergelopen straten als de Benninkstraat, Uiterhoevestraat. Op de Eibergsestraat bedroeg op een gegeven ogenblik het waterpeil zeker vertig centimeter. Stilstaan betekende daar onherroepelijk het afslaan van de motor. Maar ook de Buurserstraat leek even op een flinke rivier. De riolering kon de watermassa uiteraard ook niet verwerken. Het belangrijkste knelpunt zat zoals gewoonlijk bij de Goorsestraat. Met als gevolg dat de riolering overstroomde, putdeksels van hun plaats werden gedrukt en op een enkele plaats een fontein ontstond, die het rioolwater zeker anderhalve meter hoog de lucht inspoot.
Een gezin aan de Fazantstraat beleefde het angstigste avontuur van gisteravond, hoewel alles gelukkig nog meeviel. Blikseminslag rukte flinke brokken steen uit de schoorsteen en vernielde de televisie. Bij de buren werd de audio-installatie vernield. Behalve de nodige schrik bij de bewoners bleef het daarbij.
Haaksbergen 21 oktober 1986
De onverwachte herfststorm heeft gisteren tussen half vijf en zes uur in de regio bomen ontworteld waardoor wegen geblokkeerd werden. In Haaksbergen woeien dakplaten van een gebouw aan de Industriestraat op drie geparkeerd staande auto’s.