Molenkolk bij de Oostendorper Watermolen heeft hoog waterpeil
Haaksbergen 27 december 1974
De familie W.P.C. Greve, wonende bij de Oostendorper Watermolen zal aan de vroege morgenuren van de Tweede Kerstdag 1974 een bijzondere nare herinnering overhouden. Rond vijf uur bemerkte mevrouw Greve iets ongewoons aan het geluid van het neerstortende water van de molen. Bij nader onderzoek bleek een gedeelte van het woonhuis en de daarnaast gelegen schuur al enkele decimeters onder water te staan. De schrik sloeg de heer Greve helemaal om het lijf toen hij buitenkwam en zijn huis omgeven zag door een woest kolkende watermassa, die zich via zijn huis en erf een weg zocht naar de lager gelegen molenkolk. De kaden van het naast zijn huis gelegen gedeelte van de Buurserbeek waren al niet meer zichtbaar en van alle kanten drong het water op waarbij voorla de laagst gelegen schuur, waar een gedeelte van het vee stond, het moest ontgelden. Door de druk van het water was gelukkig de achterste deur bezweken, zodat de stroom weer een uitweg kon vinden. Zijn koeien, kalveren en enkele paarden stonden op dat moment al tot de buik in het water.
Een eerste onderzoek bij de iets verderop gelegen arm van de Buurserbeek leerde, dat de stuwen niet gestreken waren. Een alarmerend telefoontje naar de stuwwachter deed deze onmiddellijk de noodzakelijke maatregelen treffen waarna het watergeweld afnam. Enkele uren later kon de familie Greve beginnen met de schade opnemen in en rond het huis. In de schuur had het water zeker een halve meter bereikt, waardoor grote schade veroorzaakt was.
De plotselinge watervloed is waarschijnlijk te wijten aan het optrekken van de stuw bij de Harmühle in Duitsland, waarna de vloedgolf ruim een uur later de Watermolen bereikte. De stuwwachter was niet ingelicht, dat er een plotselinge sterke aanwas te verwachten was, iets waartoe de verantwoordelijk Duitse instanties verplicht zijn.