Overgang naar koel weertype
Afgelopen donderdag bleef de maximum temperatuur steken op 25.2 graden. Ook maar net een zomerse dag. Het was een redelijke zonnige dag. Wat opviel, deze dag, was dat het dauwpunt overdag nagenoeg constant bleef op 16 graden. Dauwpunt is de temperatuur tot waarop de lucht moet worden afgekoeld om verzadigd te raken met waterdamp. Is het verschil tussen dauwpunt en de omgevingstemperatuur groot dan kunnen wij spreken van een droge dag.
Vanochtend voor de eerste keer weer eens een regenpak nodig gehad op weg, met de fiets, naar het werk. Totaal viel er deze ochtend 5.6mm, niet veel maar beter iets dan niets. Gelukkig beginnen de ochtenden nevelig, zoals zaterdagochtend, waardoor de bladeren van struiken en (fruit)bomen nat worden en zodoende nog wat vocht binnen krijgen. Tot 2 uur was het zaterdag volop zonnig daarna bracht een warmtefront meer bewolking binnen en kwam de temperatuur toch nog uit op 24.4 graden. Net geen zomerse dag. Zondag begon bewolkt maar in de middag kwam de zon er prachtig bij. Maandag de 57ste warme dag achter elkaar kunnen noteren in een reeks die begon op 25 juni, een record, nog nooit eerder voorgekomen vanaf 1894. Ondanks de buitjes van afgelopen week neemt het neerslagtekort nog steeds toe. Daarom worden nog steeds dagelijks alle fruitbomen in de ochtend gecontroleerd op droogte. Dit kun je dan zien aan de bladstand. Hangt deze slap dan hebben ze het te droog.
Weersverwachting komende week
Vanaf donderdag krijgen wij te maken met een overgang naar een koel weertype. Donderdag nog eerst maximum van 25 graden maar daarna is het gebeurd. Donderdag avond en vrijdag morgen de eerste buitjes met vrijdag het begin van maximum temperaturen onder de 20 graden en toenemende wisselvalligheid. De laatste keer, maximum temperaturen onder de 20 graden, was op 24 juni en dat is een hele tijd geleden. Dit weerbeeld houd het weekend aan met elke dag kans op een bui. Vooral zaterdag kan er wel eens meer dan 10mm vallen. De wind komt hierbij meest uit westelijke richting bij een barometerstand van rond de 1010 hPa. De buien worden vooral veroorzaakt door het warme zeewater in combinatie met de kou op hoogte. Tot volgende week, Erwin.
• Blijven de zwaluwen ook nog na de 25 ste, wees voor de winter niet bang
• Sint - Laurens wind , mek de boekweite blind