Overgang naar wisselvallig weertype
Begin jaren zeventig van de vorige eeuw waren wetenschappers en Meteorologen het ook eens: de aarde was aan het afkoelen er werd zelfs geopperd om de het Noordpoolijs kunstmatig te laten smelten. De situatie is begin eind jaren 90 vorige eeuw 180 graden gedraaid.
Het Noordpoolijs smelt nu vanzelf, we worden vaker getrakteerd op stormen en watersnoden. Vanaf 1990 is de gemiddelde temperatuur 1 graad gestegen en de winter van 2014 was een lente. Het kan verkeren. In de nacht van afgelopen zaterdag op zondag eindelijk wat regen. Totaal viel er 1.4mm. Voor heel maart is er nu nog maar 2.4mm gevallen. Normaal voor maart is 56mm met de opmerking dat de laatste 3 jaren het gemiddelde wel rond de 20mm ligt. Met 111 uur is maart al zeer zonnig verlopen wat weer gunstig is voor de zonnepanelen eigenaren. Normaal ligt maart op 116 uur. Met een minimum temperatuur van 8.3 graden werd het zondag zelfs een warme nacht.
Weersverwachting komende week
Vanaf woensdag, met name donderdag, krijgen wij tijdelijk wat hogere temperaturen tot maximaal rond de 17 graden met zonnige momenten. Daarna is het gebeurd en wordt bij het verdrijven van de warmte het weertype duidelijk wisselvalliger met toenemende regen kansen en temperaturen benden de normale waarden. Vrijdag komt Pluvius even langs met enkele buien. Totaal kan er meer dan 5mm naar beneden komen. Ook zaterdag kans op enkele buitjes. Wel zeer welkom voor de natuur maar of het voldoende wordt daar zet ik vraagtekens bij. Voor de Engelse Mijlenloop, komend zondag, is het even afwachten welk weertype het wordt. Zoals de weerkaarten nu laten zien is er komende zondag overdag een kans op een buitje bij temperaturen tussen de 3 en 10 graden met zo af en toe de zon erbij. Bij een matige tot zwakke wind uit zuidwestelijk hoek toch nog goed Engels mijlenloopweer. Tot volgende week, Erwin.
• Waait de wind in maart te fel, veel fruit verwacht men wel
• Meert ’n grösken , april ’n mösken