30/05/2017
De opwarming van de aarde heeft mogelijk invloed op de slaapkwaliteit van mensen. Als temperaturen lokaal hoog oplopen slapen mensen minder goed dan normaal. Klimaatverandering brengt vele veranderingen met zich mee, zegt onderzoeker Nick Obradovich van Harvard Kennedy School. Dit is slechts één factor in een mozaïek van negatieve gevolgen.
Obradovich keek naar een onderzoek onder 765.000 inwoners van de Verenigde Staten, die werden ondervraagd over hun slaappatroon van de dertig afgelopen dagen. Hij legde hun antwoorden naast weerdata in verschillende steden. Hoe hoger de temperatuur was, vergeleken met het gemiddelde, hoe groter het aantal nachten dat mensen aangaven niet goed te kunnen slapen. Als in de hele Verenigde Staten een temperatuurstijging van 1 graad Celsius zou plaatsvinden, komt dat neer op negen miljoen nachten met te weinig slaap per maand.
Verder blijken mensen die ouder zijn dan 65 gevoeliger voor een slechte nachtrust op hete dagen dan jongere mensen. Dat kan te maken hebben met het feit dat ouderen hun lichaamstemperatuur moeilijker kunnen reguleren.
Ten slotte keek Obradovich naar de voorspelde effecten van klimaatverandering op de temperatuur in de toekomst. In 2050 zullen hogere temperaturen zes extra nachten van onvoldoende slaap veroorzaken per honderd individuen, voorspelt hij. In 2099 gaat het om veertien extra nachten
31/05/2017
Het hitte-eilandeffect of urban heat island effect (het zogenoemde asfalteilandeffect) is het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. Oorzaken hiervoor zijn de absorptie van zonlicht door de in de stad aanwezige donkere materialen en de relatief lage windsnelheden.
De onderzoekers verwachten dat de temperatuur tot het jaar 2100 met wel 8 graden kan stijgen.
Hogere temperaturen schaden de economie op verschillende manieren. De kosten voor steden kunnen dan ook flink oplopen. Er is bijvoorbeeld meer luchtvervuiling, de kwaliteit van het water neemt af, medewerkers zijn minder productief en er wordt meer energie verbruikt om te koelen.
De economen van de Universiteit van Sussex, de Nationale Autonome Universiteit van Mexico en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een analyse gemaakt van 1.692 steden. De wetenschappers keken naar lokale ingrepen die het effect kunnen tegengaan. Zo kunnen er groendaken worden gemaakt of speciale voetpaden aangelegd die zonlicht weerkaatsen of er kan simpelweg meer groen komen.
Als een vijfde van de daken wordt aangepast kan de gemiddelde temperatuur al met 0,8 graden dalen. Daarmee wordt de investering tot twaalf keer terugverdiend. Steden nemen amper 1 procent van het aardoppervlak in, maar ze zijn goed voor bijna tachtig procent van het wereldeconomie. Daarnaast gebruiken ze 78 procent van alle energie en breng ze meer dan de helft van de wereldbevolking onder.
01/06/2017
Diverse gemeenten verplichten huiseigenaren regenwater zelf op te vangen want de lokale overheden kunnen de afvoer van water niet meer alleen af. Het regent te vaak en te veel. Steeds meer gemeentes zullen een zogeheten hemelwaterverordening aannemen. Door de klimaatverandering neemt het aantal hevige buien toe en de bestaande riolering kan dat niet aan. Het gevolg daarvan zijn ondergelopen straten en huizen. Voor meer informatie zie
www.riool.info.
Enkele gegevens:
In Nederland regent het jaarlijks 7% van de tijd.
In de meeste plaatsen in Nederland valt gemiddeld tussen de 750 en 900 mm neerslag per jaar.
Bij een normale bui valt 10mm neerslag per uur. Dat is 1 emmer vol per vierkante meter.
Bij een extreme bui valt 50mm neerslag per uur of meer.
De afvoercapaciteit van het riool is 20 – 30mm per uur.
In totaal is 1.530 miljoen vierkante meter verhard oppervlak aangesloten op het riool.
In Nederland ligt 150.000 kilometer riolering op openbaar terrein. 9m per inwoner.