07/01/2014
In Rio de Janeiro is de temperatuur opgelopen tot +50 graden. In het winkel centrum was het zo heet dat een sprinklerinstallatie automatisch aan ging. Ook Argentinië kampt met een hittegolf. De ergste in 100 jaar.
In het noorden van Amerika legt de kou al dagen grote delen van het openbare leven plat. Door de ongelooflijk sterke stroom ijskoude lucht uit het poolgebied kan de gevoelstemperatuur vandaag in het noorden van de VS dalen tot zo’n -50 graden. Bij -45 graden kan onbedekte huid binnen 5 minuten bevriezen. Grote risico op onderkoeling voor mensen die naar buiten gaan.
In Nederland leek het gisteren met +14.5 graden in de Bilt wel lente door het extreem zachte winterweer.
De geleerden zijn het er niet over eens of dit komt door de klimaatverandering.
09/01/2014
De Verenigde Staten zijn in de ban van de 'polar vortex', een cycloon die ijskoude poollucht tot in het diepe zuiden blaast. De nacht van dinsdag op woensdag was de koudste in enkele decennia.
Bij -20 verandert nat haar in een paar seconden in een bos ijspegels. Snottebellen van kinderen hangen als ijsblokjes aan hun neus en de ramen van de auto gaan niet meer open.
In een flat in de New Yorkse voorstad Mount-Vernon hebben de bewoners hun ovens laten branden en hun gasfornuizen open gezet, omdat de Verwarming kapot was: bevroren leidingen.
13/02/2014
Orkaan Darwin teisterde gisteravond Ierland met windsnelheden tot 177 km/uur. In het zuiden en westen kwamen 260000 huishoudens zonder stroom te zitten. Door de gevaarlijke situaties verliepen herstelwerkzaamheden traag en moeizaam. Door de harde wind werden in de stad Cork daken weggeblazen, wegen zakten in en omvallende bomen en brekende hoogspanningskabels zorgen in het hele land voor schade en verkeerschaos. Verschillende vrachtwagens en vliegtuigen op de luchthaven van Shannon kantelden. Het was de vijfde storm die Ierland plaagde sinds december.
17/02/2014
Wereldwijd zijn er zorgen om het klimaat. China en de VS gaan samen de klimaatverandering bestrijden. Traditionele droge gebieden lijken alsmaar droger te worden en in regenrijke gebieden valt er steeds heftiger buien. Enkele voorbeelden van wat de klimaatverandering nu voor gevolgen hebben.
Ernstige overstromingen in Groot-Brittannië. Afgelopen weekend waren een miljoen mensen afgesloten van elektriciteit als gevolg van aanhoudende noodweer.
Grote delen van het Franse Bretagne hebben nu al weken te lijden onder talloze overstromingen.
In Nederland maken wij nu een extreem zachte winter mee.
In Amerika is het openbare leven ernstig ontregelt door extreme kou en sneeuwval. Honderdduizend mensen zaten zonder stroom. In Californie daar en tegen vind nu de ergste droogte plaats sinds vijf eeuwen. 40% van het Amerikaanse grondgebied heeft te kampen met droogteproblemen.
Zware overstromingen in Bolivia. In grote delen van het land, van Amazone gebieden tot het hoogland, zijn de rivieren ver buiten de oevers getreden. Het vele water veroorzaakte ook modderstromingen en grondverzakkingen. Tienduizenden mensen hebben hun huis en haard achter moeten laten. Het landbouwgebied dat overstroomd is betreft bijna 40.000 hectare (grootte van Nederland is 33.883 hectares exclusief binnenwateren zoals het IJsselmeer).
Heftige sneeuwval heeft het openbare leven in Japan ontregeld.
West-Europa zal de komende decennia allen maar natter worden.
15/03/2014
De grote droogte in Brazilië met als gevolg tekorten op de arabica koffiebonen heeft als gevolg dat de prijs van deze koffiebonen in drie maanden tijd 50 procent gestegen zijn. Ook volgend jaar wordt een tekort aan koffiebonen verwacht doordat de consumptie in Azië toeneemt.
13/04/2014
De temperatuur van het zeewater ligt met ongeveer tien graden momenteel op het hoogste peil in twintig jaar. Weerman David Dehenauw bevestigt de cijfers van medewerkers van de website
www.noodweer.be . Het is nog niet duidelijk of de hoge temperaturen een invloed hebben op fauna en flora en op het weerbeeld van de komende weken en maanden.
Gegevens van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) wijzen ook op de hoge temperaturen. ‘We zitten maar liefst 5 à 6 graden hoger dan in 2013’, aldus medewerker Anke Bourdeaudhui. ‘Dat heeft uiteraard te maken met de vrieskou en de sneeuw begin 2013. Het omgekeerde geldt voor 2014. De zachte winter en het uitblijven van sneeuw en diepe vriestemperaturen, in combinatie met het goede weer van de jongste weken, zorgen ervoor dat de temperatuur veel hoger ligt.
Volgens Dehenauw gaat het om een abnormaal hoge temperatuur. Heeft dat gevolgen voor het toekomstige weerbeeld? De weerman merkt op dat er met veel factoren rekening gehouden dient te worden. ‘Het is moeilijk om op lange termijn iets te voorspellen.’
‘Mogelijk krijgt het westen van Vlaanderen meer zomerse stortbuien te verwerken’, zegt Bourdeaudhui. ‘Ook de kans op onweer ligt mogelijk hoger.’
Het is evenmin duidelijk of er grote implicaties zijn voor fauna en flora. ‘Het kan dat bijvoorbeeld algen zich sneller dan gewoonlijk ontwikkelen. We houden alles keurig in de gaten, maar het is nog te vroeg om iets te zien’, aldus Joan Backers van het BMM.
12/07/2014
Globale oceaantemperatuur is voor de maand juni nog nooit zo hoog geweest. Ten minste vanaf het jaar 1880. Meer dan 19 graden warmer dan in 1975. In 1910 was het water het koudst 15 graden kouder dan in 1975.
26/07/2014
De snelle klimaatverandering heeft voor Twente en de Achterhoek grote gevolgen die ingrijpende aanpassing van het waterbeheer noodzakelijk maken. De winters worden steeds natter, de zomers steeds droger en het aantal ongekende stortbuien neemt vooral in de zomer en herfst sterk toe. Waterschap Vechtstromen is in een hoog tempo bezig om de Twentse waterhuishouding nieuw in te richten. Dit betekend niet alleen meer ruimte voor wateropslag in natte perioden maar ook het vasthouden van water in droge zomerse perioden. Het watersysteem wordt daarvoor klimaatbestendiger gemaakt.
12/09/2014
Ebola-uitbraak in Libreria. Het ebolavirus verspreidt zich “exponentieel”. Er komen in de komende drie weken waarschijnlijk “vele duizenden nieuwe gevallen” bij, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Deze nieuwste verklaring laat zien dat de situatie almaar ernstiger wordt. Het virus kan zich zo snel verspreiden door de vele (motor)taxi’s in het land, die “een belangrijke bron van potentiële virusoverdracht” zijn. De maatregelen die nu genomen worden, hebben “niet genoeg effect”. Hulpdiensten moeten volgens de organisatie ongeveer drie tot vier keer zo veel doen als ze nu doen in Libera en andere delen van West-Afrika. De ebola-uitbraak is nu al maanden in het nieuws. In Guinee, Liberia en Sierra Leone vielen al vele doden.
Het grote gevaar is dat de steden aan de beurt komen, en dan in eerste instantie de Liberiaanse havenstad en hoofdstad Monrovia. Van daaruit heeft het virus al Lagos en Port Harcourt in Nigeria bereikt. In Nigeria is het aantal doden slechts een fractie van dat in de drie West-Afrikaanse landen, maar als het echt uit de hand loopt, zijn de gevolgen nog veel groter. Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika en is in economisch opzicht belangrijker dan die andere drie landen bij elkaar.
Ebola gaat gepaard met zware inwendige bloedingen en wordt veertig tot negentig procent van de patiënten fataal. Het virus is zeer besmettelijk en een medicijn is nog niet ontdekt. Het dodental staat nu in Liberia op 1.089, het aantal besmettingen op 1.871.
20/11/2014
Alle 50 Amerikaanse staten kampen met historische lage temperaturen en de helft van het land is bedekt met een laag sneeuw. Zelfs in de staten Florida en Hawaï ging de temperatuur door het nulpunt. In Buffalo viel een pak sneeuw van bijna 2m. Scholen en vliegvelden zijn gesloten. De Thruway, 200 km lange hoofdweg door de staat New York werd afgesloten.
Deze extreme weersomstandigheden komt door een koude luchtstroom vanuit de polen die niet door bergen worden tegengehouden en kan daardoor ongehinderd naar het zuiden. Hoe dat nu gebeurd is uniek.