07/02/2013
Klimaatvoorspellers moeten Groenland beter in de gaten houden. De hoeveelheid zoet water die vanaf dit eiland de Noord-Atlantische Oceaan in stroomt is groter dan gedacht - met mogelijk koele gevolgen. Behalve dat er meer zoet water de zee in stroomt, is ook de snelheid van de zoetwaterstroom vanaf Groenland de afgelopen twintig jaar fors toegenomen. Dat schrijven aardwetenschappers uit Bristol, Utrecht, Enschede en Californië deze week in het vakblad Geophysical Research Letters.
De gevolgen kunnen groot zijn: het zoete water doet niet alleen de zeespiegel stijgen, maar kan uiteindelijk ook de Warme Golfstroom afremmen, die onder meer Europa van warmte voorziet. Dat kan op zijn beurt weer invloed hebben op het klimaat. Een periode van sterke afkoeling van 8.200 jaar geleden werd hoogst waarschijnlijk veroorzaakt door dit mechanisme - in dit geval omdat een meer met smeltwater van de aflopende ijstijd leegliep in de oceaan - en veel wetenschappers veronderstellen dat het plotseling opzetten van een ijzige periode rond 12.000 jaar geleden dezelfde oorzaak had. De rampenfilm The Day after Tomorrow uit 2004 is losjes op zo'n scenario gebaseerd.
07/02/2013
Door de klimaatverandering is de omvang van gletsjers in het Andesgebergte sinds de jaren zeventig met 30 tot 50 procent geslonken. Veel van de gletsjers zullen de komende jaren volledig wegsmelten, blijkt uit een studie die dinsdag 22 januari 2013 verscheen in het tijdschrift Cryosphere.
Vooral de minder hoog gelegen gletsjers, die een essentiële rol spelen in de zoetwatervoorziening van tientallen miljoenen Zuid-Amerikanen, zullen in de nabije toekomst vrijwel zeker verdwijnen. De Franse onderzoeksleider Antoine Rabatel noemt het 'een ernstig probleem', omdat een groot deel van de bevolking woonachtig is in droge gebieden ten westen van het Andesgebergte.
12/09/2013
Voorspellingen van wetenschappers die voorspelden dat deze zomer de Noordpool bijna volledig vrij van ijs zou zijn zijn niet uitgekomen. De koude Arctische zomer heeft geleid tot een toename record in ijsbedekking. Dit jaar is er aan de einde van de zomer ongeveer 1,6 miljoen vierkante kilometer met nieuw ijs bedekt. Een stijging van 60% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Het ijs, de helft van de grootte van Europa, strekt zich uit van de kust van Canada tot aan de noordelijke kust van Rusland. De Noord-West passage van de Atlantische naar de Stille Oceaan bleef geblokkeerd door het ijs het hele jaar door. Dat is de reden waarom sommige schepen van routes moesten veranderen.
Gebieden in het noord oosten van Canada gaan nu gebukt onder een van de koudste zomers in jaren. Op het poolstation Eureka is de winter daar ongewoon vroeg begonnen.
Wetenschappers wijzen erop dat de planeet een periode van wereldwijde afkoeling tegemoet kan zien die niet zal eindigen tot het midden van deze eeuw. Volgens de Daily Mail is de opwarming van de aarde gestopt in 1997. De periode van koud weer is reeds al begonnen. De wetenschappers denken dat het zo zal blijven voor ten minste de komende 15 jaar.
Er bestaat geen twijfel over dat de opwarming van de 1980-1990 jaren is gestopt, aldus de professor Anastasios Tsonis van de Universiteit van Wisconsin-Madison (USA). Wetenschappers zijn het erover eens dat het gedrag van het ijs de komende vijf jaar van cruciaal belang is voor het begrijpen van de klimaatverandering. Ondertussen merkt het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) op dat het gedrag van de Arctische zee-ijs heel cyclisch is.
Bron:
www.meteovesti.ru
13/10/2013
Extreem weer in West-Nederland Utrecht en Gelderland. Door aanhoudende regenval traden er gevaarlijke situaties op. In sommige delen van het land viel bij hevige rukwinden (90 km/uur) meer dan 100mm regen. Bomen waaiden om en riolen stroomden over. Gemalen en noodpompen werden ingezet om het overtollige water weg te pompen. Dierenpark Amersfoort sloot, voor de eerste keer, de deuren wegens hevig regenval.
24/10/2013
Rond de Australische stad Sydney woeden sinds 17/10/2013 diverse bosbranden. Ze zijn ten noorden, ten zuiden en ten westen van de stad. De grootste brand in de Blue Mountains schijnt veroorzaakt te zijn door het leger. Het oefende met explosieven. Tot nu toe zijn 208 huizen in vlammen opgegaan.
De brandweer heeft het vandaag druk. Het is er heet en droog met windstoten tot wel 100 kilometer per uur. De aller-slechtste omstandigheden die je bij dit soort grote branden kunt meemaken.
In New South Wales woeden momenteel 62 branden, waarvan er 13 onbedwingbaar zijn. Sinds zondag is in de deelstaat de noodtoestand van kracht. Dat stelt de nooddiensten in staat mensen verplicht te evacueren en zo nodig gas en licht af te sluiten. De branden zijn kilometers van de stad verwijderd, maar de soms verstikkende rook belemmert het zicht. Daarom zijn tal van wegen afgesloten. Het is voor de tijd van het jaar buitengewoon warm in de streek, 34 graden. Normaal wordt het pas zo warm in de zomer die op het zuidelijk halfrond van december tot februari is.
29/10/2013
Het werd een zeer zware storm voor het eerst sinds 1990 met maximale windstoten van 152 km/uur, windkracht 12 orkaankracht, op Vlieland. Voor het eerst sinds 1972. Door de storm vielen vele treinen uit ten noorden van Zwolle en regio Amsterdam. Op 25 trajecten lagen bomen en takken. Inwoners van Amsterdam en Groningen kregen het advies om binnen te blijven. Vele bomen waaiden om en vielen op auto’s en huizen langs de graten knapten ze als lucifers. In Engeland en Frankrijk zaten honderdduizenden huishoudens zonder stroom.
De schade van deze storm wordt geschat op 95 miljoen euro en komt voor de helft voor rekening van agrariërs en tuinbouw. Ook werd er veel schade veroorzaakt door bomen die op auto’s en huizen vielen en door rondvliegende dakpannen en puin. Ook zijn er veel schuttingen omgewaaid. Staatsbosbeheer waarschuwt mensen om komende dagen waakzaam te zijn in bossen.
03/11/2013
Een tornado / Windhoos heeft vanmiddag even na drie uur in delen van Wijk bij Duurstede grote schade aangericht. Dakpannen, kliko’s en takken vlogen door de straat. Auto’s werden bedolven onder bomen en veel woningruiten sneuvelden.
Ruim een half uur later was Arnhem aan de beurt, waar zeker enkele tornado’s aan de grond kwamen. Daar was de schade overigens een stuk kleiner. De buien, waaraan de tornado’s ontstonden, veroorzaakten op andere plaatsen overlast vanwege het zware onweer en de hagel waarmee ze gepaard gingen. Om boven land tornado’s te krijgen, in Nederland een zeldzaamheid, heb je het zwaarste type bui nodig: de supercel, een bui die om zijn eigen as draait.
08/11/2013
Orkaan Haiyan (Tyfoon in Azië) uit de categorie 5 zaaide dood en verderf op de Filipijnen. De verwoestingen zijn enorm en er zijn duizenden doden. Nooit eerder bereikte een orkaan land met zo’n hoge kracht als Haiyan. Uit metingen blijkt dat de tyfoon een kracht had van zo’n 310 km/h toen hij de Filipijnse kust bereikte. In de tropische cycloon kwamen windstoten voor van bijna 380 kilometer per uur. Drie uur nadat land werd bereikt had Haiyan nog altijd een kracht van 290 kilometer per uur. De tyfoon kwam twee keer bij de eilandbewoners langs. Eerst drie uur lang vanuit zuidwestelijke richting, daarna nogmaals vanuit tegengestelde richting en dat was voor velen funest.
Haiyan zorgde voor stuwing van het zeewater en vloedgolven tot 17 meter hoogte. Met deze kracht is Haiyan de op drie na sterkste tropische cycloon ooit. Maar de kracht waarmee land bereikt werd is een record. Het vorige record stond op naam van Atlantische Orkaan Camille. In 1969 werden in Mississippi windsnelheden gemeten van 305 kilometer per uur.
De tyfoon Haiyan heeft op de Filipijnen een ongekende ravage achtergelaten. Delen van het eiland Samar in de eilandenarchipel, zijn volledig weggevaagd. Miljoenen Filipino’s hebben door de storm hun huizen verloren. In de verwoeste Filipijnse stad Tacloban heerst na de storm anarchie en er wordt geplunderd. In het uiterste zuiden van de Filipijnen hebben de autoriteiten maandag scholen gesloten en evacuaties gelast naar aanleiding van een naderende storm.
Het aantal orkanen is niet toegenomen maar door de klimaatverandering worden ze wel heftiger. Orkanen ontstaan in de tropen als onweersbuien in een groot gebied samensmelten tot een grote storm. Het warme water van de Atlantische Oceaan, met temperaturen boven de 27 graden, zorgt voor extra voeding vna onderaf door de opstijgende warme lucht en waterdamp waardoor zulke buiencomplexen kunnen uitgroeien tot orkanen.
31/12/2013
De Balkan dreigt deze winter te stikken in de luchtvervuiling (wintersmog).
De vervuiling wordt veroorzaakt door dikke bruingrijze wolken van hout- kolengestookte kachels. Deze winter is het heel erg, je kunt hier en daar de overkant van de straat niet zien door de dikke rook. Vluchten zijn afgelast en vaak worden hele vliegvelden gesloten.
De andere oorzaak is het gebrek aan wind en de stabiele temperaturen, waardoor de luchtvervuiling zich niet kan spreiden. Bovendien zijn veel steden gebouwd in valleien, wat de luchtcirculatie moeilijker maakt.
In Bulgarije hebben 14 steden een luchtvervuiling wat boven de acceptabele normen ligt. Waaronder torenhoge niveaus van het fijnstof PM10. Straten worden natgespoten om het stof te doen neerdalen.
Ook inefficiënte centrales, industrie en motorverkeer dragen aanzienlijk bij in de vervuiling.