Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

 Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het weer waaronder Waarnemingen in Haaksbergen, alles over het klimaat en de klimaat veranderingen, het weer in Nederland vanaf het jaar 800, weertips et cetera.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Klimaatverandering gevolgen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Klimaatverandering gevolgen
#241
Noordpool, Groenland 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
4/01/2011 Recordwarm in Groenland, warmste sinds 1870
Terwijl 2010 in Denemarken als geheel kouder was dan normaal en Tórshavn op de Faeröer een jaargemiddelde temperatuur vertoonde van net onder normaal, was het beeld heel anders op Groenland. In Groenland, noteerden de meeste DMI-stations - met uitzondering van het noordoos-telijke station - een recordwarm jaar 2010. Er zijn ook ook veel warmterecords geregistreerd die gebasserd zijn op maandelijkse waarden en seizoensgebonden waarden. De metingen op Groenland van het Deens Meteorologisch Instituut gaan terug tot 1870.De atmosfeer op onze breedtegraad heeft al meer dan een jaar een buitengewoon stromingspatroon te zien gegeven. Het algemene patroon is nu dat Scandinavië en Noord-Europa zeer koude weer hadden en dat het grootste deel van Groenland zacht weer had. Het patroon kan echter zeer snel veranderen en omslaan naar een andere - meer normale - situatie, de verschillende stromingspatronen worden verwoord met "de Noord-Atlantische Oscillatie" (NAO). Zoals de naam al doet vermoeden, is het gekoppeld aan variaties in de atmosferische circulatie (herverdeling van de lucht op grote schaal) in het Noord-Atlantisch gebied.NAO is gedefinieerd als het verschil in luchtdruk tussen de Azoren / Lissabon en IJsland, en de verhoudingsgetallen die daar uit voortkomen wordt de NAO-index genoemd. De NAO trekt veel aandacht, omdat de fluctuaties de systematische veranderingen reflecteren in de weersystemen, namelijk de locatie en de sterkte van de systemen.Een hoge (positieve) NAO-index doet zich voor wanneer er een sterk IJslands lagedrukgebied heerst, samen met een sterk Azoren-hogedrukgebied. Tussen deze systemen in waaien dan sterke westen winden. In de winter, geeft deze situatie koud weer in Groenland en oostelijk Noord-Amerika, terwijl Noordwest-Europa zacht winterweer heeft. Bij een lage (negatieve) NAO-index - zoals in het afgelopen jaar - is het juist het tegenovergestelde: warmte in Groenland en koude in Noordwest-Europa.De NAO-index verandert op alle tijdschalen en is een belangrijke indicator van zowel het huidige weer, als ook de klimaatschommelingen op regionale schaal.

19/01/2011
Het snel verminderen van het zomerijs in de Noordelijke IJszee is niet alleen een zorgwekkend signaal aangaande de opwarming van de aarde, maar het is ook een bedreiging voor het natuurlijke leefgebied van de dieren die zijn aangepast aan dat klimaat en die omstandigheden

Enkele jaren geleden, in 2006, deden enkele Canadese pooljagers een merkwaardige ontdekking: zij hadden een 'ijsbeer' geschoten die niet alleen de normale witte kleur had, maar waarbij in de vacht ook grauwbruine stukken bont voorkwamen. Een DNA-onderzoek bevestigde wat velen al vermoedden: het ging hier om een kruising van een ijsbeer met een grizzly (grijze beer).
Vier jaar later, in 2010, werd in het westelijke Canadese poolgebied een beer geschoten met vergelijkbare uiterlijke kenmerken. Ditmaal bleek het om een tweede generatie van een kruising te gaan: de vader was een grizzly, de moeder moet een kruising van een ijsbeer met een grizzly zijn geweest.
Dit zijn bepaald niet de enige voorbeelden van kruisingen tussen soorten die vele duizenden jaren geïsoleerd van elkaar hebben geleefd en waarbij menging dus niet voorkwam.
Maar nu het zomerzeeijs in het Noordpoolgebied in angstwekkend snel tempo verdwijnt, is dat aan het veranderen. Kruisingen zijn bijvoorbeeld ook gevonden bij verschillende walvis- en bruinvissoorten. Nu grote ijsmassa's die altijd een natuurlijke barrière vormden, meer en meer verdwijnen en pooldieren door de klimaatverandering worden gedwongen om (in de zomer) een ander leefgebied op te zoeken, zullen ze een deel van het jaar samen met andere soorten doorbrengen. Bij vermenging van de genen zou het wel eens kunnen zijn dat juist die eigenschappen gaan verdwijnen die de dieren geschikt maakt om te overleven in een landschap van sneeuw en ijs. Op zichzelf behoeft een kruisingsproduct niet op voorhand negatief te worden beoordeeld. In het verleden zijn kruisingen ook altijd onderdeel van het evolutionaire proces geweest en soms leverde dat resultaten op die beter waren aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Maar ditmaal gaat het niet om een door de natuur veroorzaakte verandering, maar om een (door de mens veroorzaakte) verandering die buitengewoon snel verloopt. En daardoor zal het waarschijnlijk leiden tot hybrides zonder meerwaarde. Zo is bekend van kruisingen van een ijsbeer en grizzlyberen in een Duitse dierentuin, dat deze dieren nog wel jaaggedrag kennen dat vergelijkbaar is met de ijsbeer, maar dat de hybrideberen veel minder goed kunnen zwemmen dan de ijsbeer. Het is daarom waarschijnlijk dat het uitsterven van de ijsbeer en andere kwetsbare soorten door deze ontwikkeling zal worden versneld. Om dat verlies aan biodiversiteit te voorkomen zal snel actie moeten worden ondernomen.
Prioriteit nummer een is dan om het zeeijs in de zomer zoveel mogelijk te behouden.

In de afgelopen paar jaar is al een aantal malen de vraag opgeworpen of de ijsbeer het einde van de eeuw zal halen. In 2007, toen de hoeveelheid september-zeeijs tot een dramatisch dieptepunt was geslonken, kopte een dagblad in Alaska (The Anchorage Daily News) dat het vrijwel onafwendbaar was dat de natuurlijke habitat van de ijsbeer al ruim voor het einde van de eeuw zou zijn verdwenen en dat het dier daardoor gedoemd was om uit te sterven.

Alleen in dierentuinen zouden nog enkele exemplaren overblijven. In dat krantenartikel werd er, mede gelet op het enorme verschil in septemberijs tussen 2006 en 2007, van uit gegaan dat de hoeveelheid zeeijs een kritisch kantelpunt was gepasseerd, en, door het 'albedo-effect onherroepelijk zou verdwijnen. Dit ongeacht de maatregelen die men van nu af aan zou nemen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Met dat albedo-effect wordt het volgende bedoeld:
sneeuw en ijs kaatsten veel meer zonlicht terug dan water (sneeuw en ijs hebben een groter albedo).
Wanneer er meer(zomer)ijs verdwijnt, wordt er meer warmte door het water opgenomen, waardoor het afsmelten zichzelf versterkt. Volgens sommigen zou, zodra het zomerijs beneden een kritische drempelwaarde komt, een totale smelt in de volgende jaren onafwendbaar zijn.

21/01/2011
De ijskap van Groenland is nog niet eerder in een zomerseizoen zoveel geslonken als in het afgelopen kalenderjaar 2010. Dit blijkt uit een studie van het in New York gevestigde Cryospheric Processes Laboratory, waaraan ook onderzoekers van de Utrechtse universiteit hebben meegewerkt.
De smeltperiode begon ongewoon vroeg eind april en eindigde ongewoon laat half september. Met name op het zuidelijk deel van Groenland lag het aantal dagen met afsmelt zo'n 50 dagen boven het langjarig gemiddelde.
Zomertemperaturen van 3 graden boven 'normaal' en minder sneeuwval dan gewoonlijk droegen bij aan het record aan afsmelt. Over de laatste 30 jaar neemt het oppervlakte waar afsmelt plaatsvindt met zo'n 17.000 km2 per jaar toe. Op langere termijn kan dit leiden tot een aanzienlijke verhoging van het zeeniveau wereldwijd.

08/02/2011
De ijsbedekking in het noordpoolgebied was de laagste voor de maand januari sinds de stellietmetingen zijn begonnen in 1979. De A.O.-index is in de sterk negatieve fase gebleven voor het grootste deel van de maand, waardoor de ijshoeveelheid laag is gebleven.
Het arctische zeeijs was gemiddeld over januari 2011 13.55 miljoen vierkante kilometer. Het was 50000 vierkante kilometer onder het recordminimum van 13,60 miljoen vierkante kilometer in 2006, en 1, 27 miljoen vierkante kilometer onder het gemiddelde van 1979-2000.
De ijsbedekking was in januari 2011 ongebruikelijk laag in de Hudson Bay, de Hudson straat (tussen zuidelijke Baffin Island en Labrador), en de straat Davis (tussen Baffin Island en Groenland). Normaal zou het water in deze gebieden eind november bevriezen, maar dit jaar wilde de Hudson Bay niet volledig bevriezen tot medio januari. De Labrador Zee blijft zelfs nog grotendeels ijsvrij.

06/07/2011
Niet alleen door klimaatverandering opgewarmde lucht doet de smeltsnelheid van het ijs in de buurt van de Polen toenemen, vooral wordt het ijs aangetast door het warmere water, dat onder het ijs doorstroomt, zo meldt een nieuwe studie.
Toename van smeltend ijs op Groenland en delen van Antarctica is gemeld als gevolg van opwarming van de aarde, waardoor de zeespiegel stijgt. Te weinig aandacht heeft men besteed aan de gevolgen van warmer water onder het ijs.
Terwijl drijvend ijs dat smelt het zeeniveau niet verhoogt, zal ijs dat vanaf vasteland de zee instroomt en vaak onder water terecht komt, het peil wel verhogen.
Opwarming van het oceaanwater is zeer belangrijk in vergelijking met atmosferische opwarming van de aarde omdat water een veel grotere warmtecapaciteit dan lucht heeft. Als je een ijsblokje in de kamer in warme lucht legt dan zal het in enkele uren smelten, maar als je het in een kopje warm water legt, zal het verdwijnen in slechts enkele minuten."
Als drijvend ijs langs de kustgebieden smelt zal het de stroom van gletsjers versnellen, waardoor meer ijs in de zeeën terecht komt.
Dit betekent dat zowel Groenland als Antarctica waarschijnlijk sneller gaan smelten dan de wetenschappelijke gemeenschap eerder gedacht heeft,
Iets onder het oppervlak van de oceaan rond Groenland kan het water maar liefst 2° Celsius toenemen tot 2100. De opwarming van de kust van Antarctica zou iets minder stijgen, ze berekenden 0,5° Celsius.

Het oceaanwater warmt op om dezelfde reden als dat de atmosfeer opwarmt: de uitstraling van warmte wordt belemmerd door de broeikasgassen. De oceaan heeft veel warmtecapaciteit en kan dus veel warmte opslaan waardoor de opwarming van de bovenste laag getemperd wordt. Daarentegen zal het ook weer veel langer duren voordat de oceaan afgekoeld is als er weer normale broeikasgasverhoudingen zouden zijn met de overige gassen in de atmosfeer. Voorlopig is er geen sprake van afname van concentratie van broeikasgassen, fossiel CO2 in de atmosfeer neemt jaarlijks toe en daarmee ook het totaal aan CO2.
Bron: VWK

09/07/2011
Het wegsmelten van ijs in het noordpoolgebied gaat dit jaar bijzonder snel. De omvang van het ijs aan de noordpool was nog nooit zo laag als in begin juli van dit jaar. Dit is bekend gemaakt door de Universiteit van Washington. De metingen zijn begonnen in 1979 en sindsdien neemt het oppervlak van vooral zomerijs gestaag af gemiddeld genomen.

10/09/2011
Het oppervlak aan Noordpoolijs is dit jaar weer bijzonder laag, iets lager zelfs al dan in het recordjaar 2007. Het volume van het Noordpoolijs ligt steeds al onder het minimum van 2007. Het is duidelijk inmiddels dat de trend naar een ijsvrije Noordpool aan het eind van de zomer -of zelfs in de zomermaanden - onafwendbaar lijkt te worden. De verwachting is dat de Noordpool tussen 2015 en 2020 ijsvrij zal zijn.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1242
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 11/09/2011 13:59 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#243
Voedselvoorziening 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
21/01/2011
Veel voedingsgewassen zijn de afgelopen maanden op de. wereldmarkt tientallen procentenduurder geworden of zelfs in prijs verdubbeld, zo blijkt uit de begin deze maand gepubliceerde Food Index van de FAG, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
Sommige media en voedseldeskundigen spreken al over een voedselcrisis. En een aantal van hen vermoeden dat speculanten de drijvende kracht zijn achter de prijsstijgingen. Ton Baas, directeur van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie, verdenkt speculanten er zelfs van leveranties te vertragen terwijl de pakhuizen uitpuilen' om zo de prijzen op te drijven, Hij riep de overheden in Den Haag en Brussel vorige maad in een persbericht op tot ingrijpen op de grondstoffenmarkten.
De Oeso, de denktank van rijke landen, deed vorig jaar onderzoek naar de invloed van speculanten op de prijsexplosie van grondstoffen in de periode 2007/2008. Opvallende conc1usie:
speculanten waren helemaal niet de veroorzakers van de prijsstijgingen op de grondstoffenmarkten.
De meeste extra vraag is afkomstig van de snelgroeiende landen als China en India. De vraag stijgt als gevolg van de toegenomen koopkracht en de trek naar de stad, waardoor minder mensen zelfvoorzienend zijn, maar ook omdat het eetpatroon verandert. Meer vlees en andere dierlijke eiwitten, en voor de productie van vlees zijn veel extra -gewassen als soja nodig. Daarnaast stijgen de voedselprijzen ook doordat de vraag naar biobrandstoffen toeneemt. In de Verenigde Staten wordt tegenwoordig veertig procent van alle geteelde mals gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Hoewel dat niet per definitie ten koste gaat van voedsel; is er wel tot op zekere hoogte sprake van verdringing van andere gewassen.
Terwijl de vraag stijgt, staat het aan: bod onder druk. De gevolgen van de klimaatsverandering worden steeds meer zichtbaar. Zo zijn neerslagpatronen de afgelopen tien jaar duidelijk veranderd. Dit jaar heeft ook La Nina veel invloed, vooral op de watertemperatuur van de Stille Oceaan.
Dat is duidelijk zichtbaar in de extreme neerslag en overstromingen in Australië, Indonesië, India, Zuid-Afrika en Colombia en extreme droogte in Zuid-Brazilië en Argentinië. Met als gevolg een flinke afname van het aanbod van voedingsgewassen en andere grondstoffen en dus een flinke prijsstijging. Er is ook een tekort aan water door menselijk ingrijpen. De beschikbare hoeveelheid water voor de landbouw neemt in hoog tempo af, vooral in ontwikkelingslanden. Dat komt vooral door menselijk ingrijpen zonder goed na te denken over de langetermijngevolgen, zoals het bouwen van waterkrachtcentrales, het omleiden van rivieren en het leegpompen van bronnen. Een land als China heeft lange tijd het milieu totaal genegeerd en de gevolgen worden nu zichtbaar.
Bij gebrek aan water zijn steeds meer landen gedwongen een deel van hun voedsel te importeren. Dat drijft de prijzen op.
De verstedelijking speelt ook een grote rol bij de afname van het aanbod. In landen als China en Vietnam groeien de steden heel snel. Veel van die steden liggen in rivierdelta's en dat zijn doorgaans de meest vruchtbare gebieden in die landen. Maar omdat de urbanisatie de landbouwgrond verdringt, zijn boeren gedwongen minder vruchtbare gronden op te zoeken. De prijzen van veel gewassen zullen de komende jaren hoog blijven, denken bijna alle deskundigen, de FAO incluis. Niet door toedoen van speculanten, maar door klimaatveranderingen, verstedelijking en doordat er te laat is bedacht dat tegenover de toegenomen vraag ook meer aanbod moet staan.

De Indonesische president Yudhoyono riep zijn bevolking begin deze maand op zelf Spaanse pepers te gaan verbouwen in potten. Spaanse pepers, een essentieel ingrediënt voor de meeste Indonesiërs, is de afgelopen maanden in prijs gestegen van twee euro naar meer dan zeven euro per kilo. De verklaring: ongewoon hevige regenval op Celebes, waar veel pepers vandaan komen.
Rusland verbood in augustus de export van graan nadat zeker een kwart van de oogst door droogte was mislukt. Oekraïne, dat ook een slechte oogst had, heeft exportquota voor graan ingesteld.

14/02/2011
China steekt anderhalf miljard euro in de strijd tegen extreme droogte. Op bepaalde plaatsen is in 200 jaar niet zo weinig neerslag gevallen. De acht getroffen provincies in het oosten staan bekend als de graanschuur van China. Zo'n 80 procent van de landelijke productie, ongeveer 115 miljoen ton per jaar, komt uit deze regio.
Na ruim 140 dagen zonder sneeuw en regen dreigt een groot deel van de winteroogst te mislukken. Als dat gebeurt kan een crisis ontstaan met gevolgen voor de wereldvoedselprijzen, waarschuwt de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.
China is niet alleen de grootste graanproducent ter wereld, maar ook de grootste consument. Vrijwel al het binnenlands geproduceerde graan eten de Chinezen zelf op. Als de hoeveelheid graan zou afnemen en China extra moet inkopen op de internationale markten, kan dat een enorme impact hebben op de graanprijs, meent FAO-onderzoeker Zhang Zhongjun in Peking.

De prijs van tarwe is nu al zeventien procent hoger dan vorig jaar. Volgens Zhang komt dat ook doordat andere grote graanproducenten als Rusland, Oekraïne en Australië eveneens kampen met kleinere oogsten door droogte en ander natuurgeweld. Zhang: Om die reden slaat de FAO nu alarm. Uiteindelijk kan de ernstige droogte in China een probleem voor de hele wereld worden.
De Chinese overheid zet alles op alles om de getroffen provincies van water te voorzien. Lokale overheden worden opgeroepen om duizenden extra putten te slaan en zo het land te irrigeren.
Speciale weerraketten en vliegtuigen bestoken de hemel met zilverjodide. Deze kristallen maken de waterdruppels in de lucht zwaar en laten ze als regen of sneeuw naar beneden vallen. Maar vooralsnog is de hoeveel neerslag veel te klein om de dorst van de verdroogde aarde te lessen.

23/02/2011
Binnen tien jaar, rond 2020, :zullen vijftig miljoen mensen naar het noordelijke deel van de aarde zijn getrokken op de vlucht voor voedseltekorten als gevolg van klimaatveranderingen.
Dat hebben experts gezegd op een wetenschappelijk conferentie in Washington.
Als mensen in niet meer vol te houden omstandigheden leven, dan migreren ze, aldus professor Cristina Tirado van de University of California. Het getal van vijftig miljoen milicuvluchte1ingen is gebaseerd op berekeningen van de Verenigde Naties.
Zuid-Europa heeft op dit moment al te maken met een grote toestroom van migranten" uit Afrika, van wie velen hun leven riskeren om over zee naar land en als Spanje of Italië te gaan. De volksopstanden in landen als Tunesië en Egypte hebben de vluchtelingenstroom nog verder gestimuleerd. .
Wat we onlangs in Tunesië zagen, een machtswisseling en plotseling een heleboel mensen 'die mar Italië gaan, zal een patroon worden", aldus professor Ewen Todd van de Michigan State University. De volksopstanden waren volgens hem vooral het gevolg van voedseltekorten, wijdverbreide werkloosheid en armoede.
In die omstandigheid zijn het de armste mensen die zeggen 'ik moet eten, ik moet overleven' en die het besluit nemen naar Europa te trekken, aldus Todd.
Door onder meer droogte, ontbossing en woestijnvorming als gevolg van de klimaatverandering kan er niet meer genoeg voedsel geproduceerd worden.
Ook toegenomen regenval op andere plekken als gevolg van de klimaatverandering heeft vaak desastreuze gevolgen voor de landbouw.

29/06/2011
Tussen de negen en ruim tien miljoen mensen in de Hoorn van Afrika zijn getroffen door de grootste droogte in 60 jaar. De situatie heeft op sommige plaatsen landinwaarts geleid tot een hongersnood, waarschuwden,de Verenigde Naties gisteren in Geneve.
Djibouti, Ethiopie, Kenia, Somalie en Uganda behoren tot de getroffen landen.
Twee achtereenvolgende slechte regenseizoenen hebben geleid tot een van de droogste jaren sinds 1950/51 in veel gebieden. Het is niet de verwachting dat de situatie verbetert voor 2012. De droogte heeft het voedsel fors duurder gemaakt. In delen van Kenia zijn de graanprijzen 80 procent hoger dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar. In Ethiopië zijn de . consumentenprijzen 41 procent omhooggeschoten. Gevolg is dat de ondervoeding toeneemt. In de zwaarst getroffen gebieden is 30 procent van de, bevolking ondervoed.
De VN schatten dat zeker 2,5 miljoen inwoners van Somalië door de droogte getroffen zijn. De Hoorn van Afrika werd halverwege de jaren tachtig ook al getroffen door extreme droogte.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1242
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 28/05/2012 07:51 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#244
Sneeuwstormen 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
3 februari 2011
Het midden van de Verenigde Staten was gisteren in de greep van een zware sneeuwstorm. In vijf staten was de noodtoestand uitgeroepen.
De sneeuwstorm is een van de hevigste in tientallen jaren in Amerika. Volgens satellietbeelden van de Amerikaanse -ruimtevaarrorganisatie NASA strekt het getroffen gebied zich uit van Texas- in het zuiden tot Maine in het noordoosten. Dertig Amerikaanse staten zijn getroffen. Op veel plekken zijn tientallen centimeters sneeuw gevallen. .
Missouri, Illinois, Oklahoma, Kansas en Arkansas hebben de noodtoestand uitgeroepen. Arkansas heeft de nationale garde ingezet om extra voorraden naar het noordwesten van de staat te brengen. In sommige andere staten is de nationale garde in verhoogde staat van paraatheid gebracht.
In het getroffen gebied zitten circa 300.000 mens en zander stroom omdat elektriciteitskabels zijn beschadigd. Veel mensen hamsteren voedsel.
Meer dan tienduizend vluchten in Amerika werden gisteren geannuleerd omdat de vliegtuigen niet konden opstijgen.
Ook de landbouw heef zwaar te lijden onder het barre weer. Daardoor wordt onder meer de tarweoogst later dit jaar bedreigd. Daarnaast heeft het vee te lijden onder de koude.

30/10/2011
Honderdduizenden mensen in het noordoosten van de Verenigde Staten hebben al dagen geen elektriciteit vanwege de ongebruikelijk vroege en zware sneeuwstorm die het afgelopen weekend over het gebied trok.
Er zijn inmiddels minstens 21 mensen door toedoen van het winterse weer om het leven gekomen. De meeste slachtoffers vielen door omvallende bomen, bij verkeersongelukken of werden geëlektrocuteerd door kapotte elektriciteitskabels.
De combinatie van zware, natte sneeuw, bomen met nog veel bladeren en een harde wind zorgde ervoor dat op veel plaatsen takken en elektriciteitskabels naar beneden kwamen en bomen omwaaiden.
Op het hoogtepunt van de storm zaten zeker 3,1 miljoen huishoudens zonder stroom. Maandagavond (lokale tijd) waren dat er nog 2,2 miljoen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1242
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 04/11/2011 20:46 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#245
Stormen cyclonen 13 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
3/02/2011
Bewoners van het noorden van de Australische staat Queensland vrezen enorme verwoestingen als vanochtend het ergste van de cycloon Yasi is voorbijgetrokken.
De storm kwam gisteravond aan land bij de plaats Townsville. Daar werden golven van bijna tien meter hoog gemeten, een recordhoogte.
De hoge golven zouden kunnen leiden tot overstromingen in laaggelegen kustgebieden. Het worden 24 hele zware men en voor veel mensen kunnen het hele zware dagen worden.
Tienduizenden mensen in het getroffen gebied zaten al zonder stroom. Hulpdiensten kunnen vanwege de extreme wind niet uitrukken. Daardoor kunnen de autoriteiten moeilijk inschatten hoeveel schade Yasi al heeft aangericht.
De cycloon bereikt snelheden van bijna 300 kilometer per uur, aldus het Australische weerinstituut BOM. Yasi is de zwaarste cycloon in het gebied sinds 1918.
De eerste berichten gisteravond meldden dat steden en dorpen van Mission Beach het hardst getroffen zouden zijn. Vooral Tully lijdt zwaar onder de cycloon. In het dorp zijn talloze daken eraf gewaaid. Elektriciteitskabels zijn massaal stuk gegaan.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1242
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#269
Droogte 13 Jaren, 6 Maanden geleden Karma: 0  
25/01/2010
Nepal moet de elektriciteitstoevoer dagelijks twaalf uur uitschakelen als gevolg van de geringe regenval in het land. Dat kondigde de overheid vandaag aan. De reservoirs in de hydro-elektrische centrales zijn niet voldoende gevuld. De Nepal Electricity Authority (NEA) past de maatregel al enkele dagen toe. Volgens de autoriteit is het nodig omdat het waterniveau in de rivieren sterk aan het dalen is en er geen regen wordt voorspeld. De volgende weken kan het uitschakelen van elektriciteit zelfs oplopen tot veertien uur per dag, waarschuwt de NEA. Nepal produceert zelf ongeveer de helft van de energie die het nodig heeft. De rest wordt geïmporteerd uit buurland India. Maar vaak is ook die invoer niet genoeg om aan de vraag van 800 megawatt per dag in de Himalayastaat te voldoen.Regen valt er vooral in de zomer, waardoor de hydro-elektrische centrales tot 780 megawatt kunnen produceren. Maar in de droge wintermaanden is de productie beperkt tot ongeveer 250 megawatt. Nepal lijdt bovendien onder de klimaatverandering, die zorgt voor nog langere periode van droogte en dus een lager waterpeil. Het is momenteel ook uitzonderlijk koud in het land: 43 mensen kwamen al om door vriestemperaturen. Ook in de winter van 2008-2009 kampte het land al met een elektriciteitstekort dat opliep tot 18 uur per dag. Pogingen om de productiecapaciteit op te drijven werden belemmerd door de burgeroorlog die Nepal tien jaar lang teisterde.

01/04/2010
De afgelopen winter is in grote delen van China extreem droog verlopen. Volgens de autoriteiten zou het de ergste droogte zijn sinds 60 jaar, en voor sommigen regio's zelf in 200 jaar. Het getroffen gebied bevind zich in het noorden en oosten van China en omvat onder andere de regio's Shandong, Henan en Hebei. Op een aantal plaatsen in het noordoosten van China is minder dan 10% van de normale hoeveelheid neerslag gevallen. Daarbij ontbreekt erop veel plaatsen ook een sneeuwdek, dat normaliter de wintergewassen vochtig houdt en beschermt tegen de koude droge wind in de Chinese winter.
Een belangrijke landbouwregio in de provincie Shandong in het oosten van China heeft bijvoorbeeld sinds september niet meer dan 12mm neerslag mogen ontvangen, slechts 15% van wat er normaal valt gedurende deze periode.
In deze provincie is daardoor al 4 miljoen hectare aan landbouwgrond getroffen door de droogte.
Ook in de aangrenzende provincie Henan is door de droogte al 1,4 miljoen hectare aan landbouwgrond getroffen. In totaal is tot nu toe 6.4 miljoen hectare aan tarwegewassen getroffen; dat is maarliefst 35% van de totale tarweproductie en 22% van de totale landbouwgrond in de getroffen provincies.
Niet alleen de wintergewassen leiden onder de droogte van de afgelopen 4 maanden; in de getroffen gebieden zouden al ruim 2,7 miljoen mensen te maken hebben gehad met een (ernstig) tekort aan drinkwater. In de noordelijke gelegen provincie Hebei is sinds november slechts 2 mm gevallen, 80% minder dan normaal.
Begin februari zaten in deze provincie volgens de overheid zeker 370.000 mensen zonder voldoende drinkwater en zijn er in totaal sinds november zeker 9 miljoen mensen getroffen door een tekort aan drinkwater.

Ondertussen probeert de Chinese overheid al maanden er alles aan te doen om de oogsten niet verloren te laten gaan. Er zijn omgerekend al miljarden dollars uitgetrokken voor het inzetten en gebruiken van irrigatie en materieel om de droogte beter te kunnen bestrijden. Volgens het Chinese ministerie van landbouw zou het merendeel van de oogst nog niet verloren zijn gegaan dankzij de adequate irrigatie van de afgelopen maanden. Ook zou de Chinese overheid weer eens gebruik hebben gemaakt van het kunstmatig creëren van neerslag boven de zwaar getroffen gebieden.

Sinds het einde van februari en het begin van maart is er op de meeste plaatsen gelukkig weer wat sneeuw en regen gevallen waardoor de ergste droogte voorlopig toch wel over lijkt te zijn. Dit is goed nieuws want de hoeveelheid neerslag aan het begin van de lente is essentieel voor het uitgroeien van de wintergewassen en bepaald dus uiteindelijk of de oogst als verloren beschouwd kan worden of niet.

Droge winters zijn geen uitzondering in het Chinese klimaat. Koude en droge lucht die zich vormt in hogedrukgebieden boven het Aziatische continent stroomt in de winter zuidwaarts uit over vrijwel het hele land. Waarom deze winter nog veel droger was dan normaal is moeilijk te zeggen. Vermoedelijk heeft de sterke La Nina van deze winter een belangrijke rol gespeeld. Gedurende de wintermaanden resulteert een La Nina circulatie soms in een kouder en droger weertype in het oosten van Azië.

China is de grootste tarwe en de op een na grootste marsproducent van de wereld. De meeste tarwe en mars wordt in het noorden van China verbouwd, en juist daar sloeg de droogte hard toe. Volgens de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) was de droogte in het noorden van China er verantwoordelijk voor dat met name de tarweprijs de afgelopen maanden enorm omhoog is gegaan. Dit vooral uit angst voor het verloren gaan van een groot deel van de tarweoogst in China. In dat geval zou China namelijk een hoop voedsel moeten gaan importeren, terwijl het land normaal zo goed als niks importeert. Mede door die hoge tarweprijs, kwam the FAO Food Price Index uit op de hoogste waarde sinds het begin van deze reeks, in 1990. Deze index was het afgelopen jaar al behoorlijk gestegen, mede door de hittegolf en droogte in Rusland in de zomer van 2010 en de overstromingen in Australië tijdens de zomer van 2011.
Bron: VWK

17/05/2010
Het zoute zeewater komt door de droogte van dit voorjaar steeds verder het Noordzeekanaal binnen. Het wordt lastig om het zout uit landbouwgebied te houden. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat Noord-Holland vandaag gezegd.

Via de zeesluis bij IJmuiden stroomt het zeewater het kanaal in. Normaal gesproken is er voldoende zoet water in de rivieren, dat via het kanaal wordt weggepompt naar zee. Omdat de rivieren laag staan, is er nu geen spuiwater. Gevolg is dat er op de bodem van het kanaal steeds meer zout komt te liggen.

Nu kunnen de boeren nog met zoet water hun gebieden sproeien. Als de droogte in de zomer aanhoudt, kan een moeilijke situatie ontstaan. Er zullen dan maatregelen nodig zijn om de zoetwatervoorraad te sparen, zoals een sproeiverbod voor boeren en tuinders.

West-Nederland heeft nu een hoge standaard van zoutwaterkering. Of dat in de toekomst zo kan blijven, is de vraag. De zeespiegel stijgt en lentes en zomers zullen naar verwachting steeds vaker droog zijn. Ook komt er in de toekomst meer zout zeewater het Noordzeekanaal in als er bij IJmuiden een tweede zeesluis komt.
Bron: VWK

25/05/2011
De huidige droogte leidt tot veel werk bij waterschappen. Dat varieert van het verwijderen van grazend vee op dijken, via verscherping van veendijkinspecties tot het zelfs omdraaien van de stroomrichting van een kanaal. Het is wat droogte betreft alle hens aan dek.

Niet alleen ons land kampt met gebrek aan neerslag, ook in heel wat andere delen van Europa is er de afgelopen maanden veel te weinig regen gevallen voor een onbekommerd reilen en zeilen van landbouw, drinkwatervoorziening, scheepvaart en algemeen milieuwelzijn. Zo zijn al in meerdere Franse districten waterrestricties uitgevaardigd, vreest de landbouw in België voor hun oogsten en zijn het in Duitsland nog steeds de lage rivierstanden die hinderlijk zijn. Heel wat landen hebben al lange tijd met droogte te maken. Vooral in Frankrijk, Hongarije en Polen is de droogte zeer nijpend en is het brandgevaar groot.

In de weernieuwsverhalen van de afgelopen dagen viel al te lezen waar de zonnige en droge omstandigheden bij ons vandaan komen; standvastige hogedrukgebieden. Deze hogedrukzones hebben het zuidwesten van ons continent deels links laten liggen, waardoor het in Spanje dit voorjaar juist ongekend nat is.

In het hoogheemraadschap Rijnland, gelegen in Zuid-Holland is ondertussen de tegendruk van zout zeewater aan het toenemen. Om het binnendringen van zout water te minimaliseren zijn er meerdere maatregelen genomen. Ten eerste wordt er sinds 20 mei beperkt geschut in de sluizen om de instroom van zout water zo beperkt mogelijk te houden en vanaf diezelfde dag wordt er water uit het Amsterdamse Rijnkanaal gehaald en richting West-Nederland geleid. Die tweede maatregel begon vorige week vrijdag toen staatsecretaris Atsma en twee dijkgraven officieel het gemaal ‘de Aanvoerder’ aanzetten. Voor het eerst sinds 2003 wordt er nu dus water uit het Amsterdam Rijnkanaal gehaald en richting West-Nederland geleid door middel van spuisluizen. Er wordt dus tegen de natuurlijke watergang in gespuid in de Leidsche Rijn en wel met een hoeveelheid van 600 emmers per seconde. Hierdoor wordt er meer tegendruk aan de verzilting gegeven en kunnen de waterschappen het tekort aan zoet water voor de agrarische sector in Nederland tegengaan.

Om ongelukken nu te voorkomen, zijn de inspecties voor droogtegevoelige veendijken de afgelopen dagen verscherpt. Koeien en paarden worden van de dijken afgehaald, omdat deze door betreding de structuur kunnen beschadigen. Ook worden scheuren en spleten gedicht om erger te voorkomen. Die scheuren zijn soms honderden meters lang en worden gevuld met teelaarde. Een aantal veendijken wordt inmiddels gesproeid ter voorkoming van het almaar poreuzer worden. Veendijken blijken erg gevoelig voor uitdroging en nieuwe waterkeringen worden dan ook van een andere grondsoort gemaakt. Er liggen echter enkele duizenden kilometers aan veendijk uit het verleden.
Bron: VWK

26/05/2011
Staatssecretaris Joop Atsma (Water) heeft de bevolking gisteren opgeroepen om vanwege de droogte zuinig om te springen met water. Ze moeten bijvoorbeeld niet hun tuin sproeien of hun auto wassen. Om de ernst van de situatie aan te geven, schetste Atsma dat het veertien dagen elke dag moet regenen om de droogte te bestrijden. Dat zal voorlopig niet gebeuren, al zijn de komende dagen wel wat buien voorspeld.
Het Management Team·Watertekorten (MTW) is gisteren voor het eerst sinds 2003 bijeen geweest voor een bespreking vanwege de uitzonderlijke en aanhoudende droogte.
Op de bijeenkomst zijn vooral maatregelen bekrachtigd die al eerder waren genomen om de gevolgen van de droogte op te vangen, zoals het op peil houden van het water in het IJsselmeer. Vooral in het zuidwesten van Nederland is het erg droog en dreigt de grond te verzilten.
Wel besloot het MTW gisteren dat er via sluizen extra zoetwater naar het Volkerak-Zoommeer op de grens van de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant moet worden gevoerd. Dat is om de kwaliteit van het drinkwater op peil te houden.

3 juni 2011
Droogte heeft er nog nooit zo nat uitgezien. De hele ochtend hoost het in Chibizhen, een boerengehucht aan de oever van de Yangtze-rivier in midden China. De bewoners zijn niet onder de indruk. In plaats van het planten van rijst en katoen, zitten ze beschut tegen de regen te kaarten. Het is de eerste dag regen dit jaar.
De vorige rijstoogst is al mislukt door droogte. Het water dat nu op het land valt, is lang niet genoeg om een nieuwe oogst wel te laten lukken. De droogte in het stroomgebied van de Yangtze, de grootste rivier van het land, is het ergst in meer dan een halve eeuw. Dit treft inmiddels 35 miljoen mensen, van wie er vier miljoen zelfs moeite hebben genoeg drinkwater te vinden. Ruim drie miljoen hectare landbouwgrond is opgedroogd. Waterputten zijn drooggevallen.
Nieuwe leveren ook geen druppel op.
De economische schade bedraagt volgens de overheid inmiddels 1,6 miljard euro. In Wuhan, een stad middenin de getroffen regio, zijn groenten in een week tijd 20 procent duurder geworden. Het einde van de droogte is nog niet in zicht.
Aan het begin van de middag is de regen in Chibizhen alweer opgehouden.
De kanalen die normaal water van de machtige Yangtze naar hun akkers brengt, staan al maanden droog. Een paar uur rijden naar het westen wordt de Yangtze geblokkeerd door de grootste stuwdam ter wereld: de Drieklovendam. Om de droogte stroomafwaarts te verlichten, heeft de beheerder de sluizen verder geopend. Tot 8 juni moet dat vijf miljard liter water extra doen stromen naar de drooggevallen regio's. Het effect is nauwelijks merkbaar. Volgende week is het afgelopen met het extra water. Dan staat zelfs de Drieklovendam machteloos.
Bron: tctubantia

16 juni 2011
Nederland moet de gevolgen van de droogte voor de landbouw met veel ingrijpender maatregelen te lijf. Zo zou er een waterkering moeten worden aangelegd in de Nieuwe Maas om de verzilting van landbouwgronden tegen te gaan. Dat vindt landbouworganisatie LTO-Nederland.

Vrijwel al het water dat via de Rijn ons land binnenstroomt gebruiken we om instromend zout water terug te dringen. Dat kan je dus niet meer gebruiken voor landbouw, industrie en drinkwater. Je moet naar robuustere maatregelen grijpen.
De staatssecretaris van Milieu, meldt aan de Tweede Kamer te werken aan een proef met een bellenscherm in de Nieuwe Waterweg om verzilting tegen te gaan. LTO-Nederland denkt dat een stuw of sluis tussen Brienenoord en Hollandse IJssel beter werkt.

23 juli 2011
Zeker dertien mens en zijn in centrale en westelijke delen van de Verenigde Staten om het leven gekomen door de gevolgen van de zware hittegolf waar het land onder gebukt gaat. Dat meldden overheidsbronnen. Volgens het Amerikaanse nationale weerbureau zijn de afgelopen maand meer dan 1.000 hitterecords gebroken.

18 november 2011
De waterstand in de grote rivieren blijft zakken.
Maandag staat de Rijn bij Lobith nog maar op 7.05 meter boven NAP, zo verwacht het Infocentrum Binnenwateren. De lage stand is het gevolg van aanhoudende droogte in het stroomgebied van de Rijn. Het normale peil van de Rijn is in het najaar 12 tot 13 meter boven NAP.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1242
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 18/11/2011 18:12 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#281
Natuur 13 Jaren, 4 Maanden geleden Karma: 0  
07/02/2011
Het groeiseizoen in de natuur is in de afgelopen tien jaar met bijna een maand in lengte toegenomen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering. In de laatste tien jaar is de temperatuur in Nederland gemiddeld met 1,3 graden toegenomen in vergelijking met de periode 1940 - 1960, die door wetenschappers als representatief wordt beschouwd. Dat heeft De Natuurkalender gisteren bekendgemaakt. De Natuurkalender is het nationale waarnemingsnetwerk van de Wageningen Universiteit en het radioprogramma Vroege Vogels. Aan de kalender zijn sinds de start in februari 2001 meer dan 120.000 natuurfeiten doorgegeven.
Volgens de wetenschappers is het voorjaar in de laatste tien jaar gemiddeld zeventien dagen eerder begonnen. Hun data wijzen uit dat de winter gemiddeld negen dagen later begon.
Het groeiseizoen begon het vroegst in 2008, toen els en hazelaar eenendertig dagen eerder bloeiden dan ooit eerder was vastgesteld. De winter ging in 2006 het laatst van start. De blaadjes vielen twintig dagen later dan gewoonlijk van de bomen. Ook in 2001 en 2005 begon de winter opvallend later, aldus De Natuurkalender. Het afgelopen jaar 2010 vormde een uitzondering op de regel dat het groeiseizoen eerder begint, Door aanhoudende kou aan het begin van het jaar waren vroegbloeiers als de pinksterbloem en het fluitekruid ruim een week later. Daar stand tegenover dat de herfst vorig jaar ook later begon en pas half oktober zijn intrede deed. Op dit moment ligt de natuur door de vrij zachte januari maand ruim drie weken voor op normaal, en vijf dagen op het langjarig gemiddelde.

21/06/2011
Of je dat nu een klimaatverandering mag noemen of niet. feit is dat de gemiddelde temperatuur in Nederland de afgelopen decennia is gestegen. Vraag het ook maar aan de insecten, want die reageren daarop. Soorten die hier nog nooit zijn waargenomen, of voor het laatst lang geleden, worden nu gezien. Laatstelijk nog twee typen, onschuldige, boktorren, die zich tot nu toe in zuidelijker streken ophielden.
Nederland is het meest noordelijke gebied waar ze zijn aangetroffen. Dat het nieuwe soorten betreft. heeft men kunnen vaststellen aan de hand van de omvangrijke collectie van NCB Naturalis. waarin de historie van de Nederlandse fauna in detail is vastgelegd. Niet in de collectie? Dan: nieuw.

21/06/2011
Het gaat veel slechter met de oceanen dan tot nog toe werd gedacht.
De kans dat op korte termijn veel in zee levende dier- en plantensoorten uitsterven is zeer groot, volgens een onderzoek van het IPSO, een Britse organisatie van wetenschappers en experts.
Volgens het rapport is het in de geschiedenis van de mens niet eerder voorgekomen dat zo veel soorten op het punt van uitsterven staan. De problemen worden onder meer veroorzaakt door klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en verzuring van de oceanen.
De veranderingen gaan sneller dan we hadden gedacht, en op manieren die we de komende honderden jaren niet hadden verwacht te zien. Het panel van wetenschappers maakt zich vooral zorgen over de verzuring en vervuiling van de zee. Giftige stoffen hechten zich op het oppervlak van zeer kleine stukjes plastic, die op de zeebodem terechtkomen en worden opgegeten door vissen.

03/08/2011
Gespot in de Middellandse Zee, vorig jaar een grijze walvis. Al sinds driehonderd jaar doodgejaagd in het gebied van de Atlantische Oceaan. Die komt dus uit de Stille Zuidzee, denken deskundigen, want daar leeft hij nog wel. En de meest voor de hand liggende route die het dier kan hebben genomen, is die via de Poolzee. Dat kan sinds enige tijd, nu het plaatselijke ijsveld ernstig aan omvang heeft ingeboet en de gemiddelde temperatuur van het zeewater gestegen is. Het vermoeden wordt bevestigd door de recente komst in de Atlantische Oceaan van een kiezelwiertje dat zich al 8OO duizend jaar niet meer in die contreien heeft vertoond. Het is niet te zeggen of deze opwarming met het broeikaseffect van doen heeft, of een natuurlijke variatie is.

03/08/2011
Een muggenplaag ligt op de loer. Deze week nog kunnen we al een overvloed aan steekmuggen verwachten. Daarvoor waarschuwde zoetwaterecoloog Piet Verdonschot van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra gisteren. De extreem natte julimaand in combinatie met de stijgende temperaturen vormen ideale omstandigheden voor de beestjes. De komende weken verwachten de onderzoekers een explosie aan volwassen steekmuggen. Dat kan hier en daar tot een plaag leiden. De onderzoekers raden mensen aan om waar mogelijk stilstaand water op te ruimen om muggenlarven geen kans te geven.
Bij een importeur van gebruikte banden op een industrieterrein in Weert zijn overigens enkele Amerikaanse rotspoelmuggen aangetroffen. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) maakte gisteren bekend dat de vondst bij een reguliere controle eind juli is gedaan. De muggen kunnen infectieziekten overbrengen. Om te voorkomen dat ze zich hier vermenigvuldigen, worden de exotische muggen bestreden. In Nederland zijn overigens nog nooit muggen met ziekteverwekkende virussen of parasieten aangetroffen.

27/09/2011
De prijzen van hooi en, stro zijn flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft ook gevolgen voor de toch al verstoorde paardenhandel. Het houden van paarden wordt duurder, waardoor meer paardenhouders geneigd zijn hun dieren te koop aan te bieden. De prijs van ruwvoer heeft zeker ook- invloed op de kostprijs van een paard, zegt een woordvoerder van www.boerderij.nl, een platform voor veehouders en akkerbouwers. De hele veehouderij heeft een probleem om aan ruwvoeders te. komen.
Oorzaak van de prijsstijging is het weer: het voorjaar was .droog waardoor het graan minder gegroeid is dan anders. Door de lange perioden van regen die daarop volgden, konden de loonwerkers lang het land niet op. Er zijn daarom weinig balen geperst. Er is een groot tekort aan tarwe- en gerstestro. Een ton tarwestro kost volgens het LEI (Landbouw Economisch instituut) nu zo'n 155 euro, terwijl dat een maand eerder 110 euro was. Gerstestro bracht in augustus 165 euro op per 1000 kg. In 2010 was dit nog 122 euro. In 2009 werd nog minder betaald. Voor tarwe- en gerstestro noteerde het LEI toen 97,50 en 105 euro per 1000 kg.
Bron: tctubantia

30/09/2011
De droge lente en de natte zomer hebben dit jaar geleid tot een fors lagere oogst van tarwe, blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek. De opbrengst komt uit op 1,2 miljard kilo, 11 procent minder dan vorig jaar. Het areaal van tarwe is dit jaar 151.000 hectare, slechts 2 procent minder dan vorig jaar.

30/09/2011
Het mooie weer van de afgelopen week kent ook een schaduwzijde. Mensen die in de buurt van water verblijven hebben het al gemerkt: het stikt weer van de muggen. De muggen waren eigenlijk al 'op weg naar binnen' om een beschut plaatsje te zoeken en zo te overwinteren, wat gebruikelijk is bij insecten wanneer de herfst intreedt. Maar nu zijn de beestjes in de war. Door de hoge temperaturen komen ze weer uit hun warme en vochtige schuilplaatsen vandaan. Voor de muggen is het toch al een bijzonder jaar geweest. Door het lange droge voorjaar dreigde de muggenpopulatie nagenoeg gedecimeerd te worden. Maar door de vele neerslag in de zomermaanden kon de populatie zich geheel herstellen, om vervolgens sterker dan ooit de mensheid te teisteren. Kenners schatten dat aan het eind van de zomer ongeveer 25% meer muggen rondvlogen dan gebruikelijk.Toch zal de hinder niet lang duren en ook de vrees voor massale hoeveelheden muggenbeten is niet nodig. 'De beestjes zullen amper nog steken en binnen enkele weken definitief hun schuilplaatsen opzoeken,' aldus de Belgische insectenkenner Patrick Grootaert tegen de krant Het Nieuwsblad.
Bron: De Volkskrant.

13/10/2011 voor sommige vogels wordt Nederland te warm.
Klimaatverandering heeft via wereldwijde temperatuurstijging en extreme weersomstandigheden een behoorlijke invloed op de natuur, en dit geldt met name voor dieren die in sterk versnipperde gebieden leven.
Hoe reageren de fladderaars op de klimaatverandering ? Sommige soorten reageren positief, andere negatief, afhankelijk van hun eigenschappen.
Anouk Cormount heeft aangetoond dat niet-veeleisende vlindersoorten zich door klimaatverandering makkelijker kunnen verplaatsen, omdat hun vliegvermogen wordt bevorderd. Anderzijds vinden insectenetende zangvogels bij terugkeer uit hun overwinteringgebied onvoldoende voedsel
voor hun jongen, omdat de insectenlarven door de hogeretemperatuur al een ontwikkelingsstadium verder zijn.
Bestand zijn tegen weersextremen vereist dat soorten na een verstoring niet sterk in aantal achteruitgaan en dat de aantallen snel terugkeren op het niveau van vóór het extreem. Dat kan sneller in grote leefgebieden met veel natuur. En soorten moeten zich kunnen verplaatsen naar koelere leefgebieden wanneer de gemiddelde temperatuur blijft stijgen. Die verplaatsing gaat makkelijker wanneer leefgebieden niet te ver uit elkaar liggen.
Internationale verdragen vragen een inspanning om biodiversiteit te behouden. Voor een deel van de soorten wordt Nederland straks te warm. Door hun verplaatsing naar koelere leefgebieden in noordelijke streken te faciliteren - bijvoorbeeld door groene verbindingszones aan te leggen - kunnen we toch aan die biodiversiteitafspraken tegemoetkomen.

18/10/2011
IJsberen, maar ook vele andere dieren en planten worden kleiner door de impact van klimaatverandering op hun leefgebieden. Dat stellen wetenschappers in een artikel in The Nature Climate Change Journal. IJsberen krimpen bijvoorbeeld, omdat er steeds minder ijs is om op te leven. De wereldwijd stijgende temperaturen en veranderingen in het klimaat veroorzaken een domino-effect dat nu al invloed heeft op de groei van een groot aantal dieren- en plantsoorten. Dwerggroei komt steeds vaker voor, stellen de wetenschappers in hun artikel. Uiteindelijk kan dit ook het leven van de mens beïnvloeden. Wanneer een grote bron van voedsel - zoals vis - minder groeit in zowel omvang als hoeveelheid, kunnen minder mensen van deze voedselbron voorzien worden. Met als gevolg dat er voor zowel mens als dier minder variëteit in voedsel voorhanden is.

In de afgelopen eeuw zijn niet alleen ijsberen gekrompen. Ook padden, pimpelmezen, Soay schapen, edelherten en schildpadden zijn kleiner geworden dan ze ooit waren. 'De gevolgen van het krimp-effect zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben voor de biodiversiteit en de mensheid', aldus David Bickford en Jennifer Sheridan van de Nationale Universiteit van Singapore.

Omdat de recente klimaatverandering waarschijnlijk sneller is dan vroegere veranderingen in het klimaat, kunnen veel soorten niet snel genoeg reageren en zich aanpassen. Dit houdt in dat dieren- en plantensoorten kunnen uitsterven'.Een groot probleem is dat niet alle planten en dieren in hetzelfde tempo krimpen, waardoor ecosystemen uit balans raken. Verminderde voedselvoorraden hebben tot gevolg dat dieren aan top van de voedselketen - inclusief de mens - kleiner zullen worden. Ze krijgen ook minder nakomelingen en zijn vatbaarder voor ziekten.

In de afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 1 graad Celsius gestegen. Sommige klimaatdeskundigen geven aan dat dit 7 graden Celsius zou kunnen worden in het jaar 2100. Fossielen van zo'n 55 miljoen jaar geleden tonen aan dat bij het stijgen van de temperaturen toen, ongewervelde dieren zoals kevers, bijen en mieren zo'n 50 tot 75 procent kleiner werden. Voor andere diersoorten, zoals eekhoorns en ratten, geldt ook dat ze gekrompen zijn tijdens eerdere perioden van klimaatverandering.Experimenteel onderzoek nu suggereert dat voor elke graad dat het warmer wordt planten tussen de 3 en 17 procent krimpen en vissen zes tot 22 procent.
Bron VWK.

01/12/2011
In Noordrijn-Westfalen is nog maar een kwart van de bomen gezond. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het milieuministerie van de Duitse deelstaat. Sinds het begin van het onderzoek in 1985, toen 65 procent van de bomen nog gezond was, is de toestand van bomen nog net zo slecht geweest. Voorla bossen met beuk en grove den staan er zeer slecht voor. Alleen met de eik gaat het nog redelijk.
Volgens het ministerie moet de oorzaak worden gezocht in klimaatverandering, die dit jaar tot uitdrukking kwam in lange perioden met extreme droogte.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 1242
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 01/12/2011 16:04 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Het weer in Haaksbergen
Banner

Bezoekers

We hebben 70 gasten online